fredag 29 oktober 2010

SSAB


Det innehav som jag ägnar i särklass minst tid och intresse är SSAB. Detta helt enkelt eftersom jag ägt aktien mycket länge men inte velat satsa mer pengar eftersom jag har sett betydligt större potential på annat håll, inte minst Swedbank och Boliden.

SSAB är dock ett utpräglat långsiktigt innehav för mig och jag bryr mig inte om ifall de får tillfälliga problem med lönsamheten. De har i decennier visat vad de kan- att lönsamt tillverka och sälja stål som klarar extrema krav. Eftersom detta rimligen kommer att vara i stor efterfrågan nu när den gamla u-världen byggs upp till vår standard tycker jag att SSAB är väl värt några procent av ens portfölj. Förr eller senare kommer man att kunna dra full nytta av sitt förvärv för några år sedan och glida med den kommande högkonjunkturen.

-------

Intressant iakttagelse:

Det är inte så dumt för ens perspektiv att ha egna minnen av 80-talet då det fortfarande, i alla fall i den svenska debatten, var helt öppet huruvida socialismen eller kapitalismen skulle ses som framtidens ekonomiska system och fri företagsamhet ett politiskt mål för vissa snarare än verkligheten.

I fredags kväll strax före åtta var jag på det privata apoteket Doc Morris på Uppsala C. När jag kom ut i gången under spåren gick jag förbi en hårig man i 30-årsåldern som sålde Proletären. Talande i sin Iphone.

All egendom är stöld, någon...?

5 kommentarer:

 1. Tycker du att man ska köpa några aktier nu efter dippen, eller istället satsa mer på Swedbank eller H&M?

  Mvh Alex

  SvaraRadera
 2. Vad jag tycker om SSAB i dagsläget
  http://cristofferstockman.blogspot.com/2010/10/skogs-och-stalcykler.html

  SvaraRadera
 3. Bäste Lou, jag minns också den gamla goda tiden. Vilka debatter, vilka valmöjligheter! Tusen ismer och ett schampo. Men man måste hänga med och förnya sig för att platsa i framtiden. Jag är också Proletär. Rejält hårig faktiskt. Och rent oschamponerad. Jag spekulerar på börsen. Man måste vara pragmatisk för att förändra. Jag stjäl hej vilt varje dag!

  Hälsningar Helge

  SvaraRadera
 4. Hej Alex. H&M och Swedbank har ju också fallit och äar utmärkta placeringar tycker jag.

  SvaraRadera
 5. Hej Helge.

  Jag tycker det finns en viss brist på logik i ditt påstående- att vara proletär är att sakna andra tillgångar än sin arbetsförmåga. Den som placerar pengar är istället en kapitalist enligt Marx. Välkommen i gänget!

  SvaraRadera