måndag 25 oktober 2010

Varför stiger inte aktierna?


Alla verkar just nu undra varför de flesta kanonrapporter möte med fallande kurser. Vissa gör då det klassiska felet att inte skilja mellan analytiker och marknaden själv. Det är förstås marknadne som just nu har otroligt överdrivna förväntningar på resultaten. Visserligen kan man inte vänta annat när den svenska börsen har stigit samtidigt som USA går mycket sämre, men lite larvigt blir det i alla fall.

Min ständiga käpphäst är att folk inte inser hur företag ska värderas, nämligen sett till samtliga framtida vinster (enkelt uttryckt). Marknaden lyckas inte alls med detta förstås och det är där värdeinvestering kommer in i bilden, men det är ändå så som företag ska värderas.

Visst kan man säga att Boliden har stigit mycket, men vad finns det för skäl att Boliden med sin större och ökande kapacitet och de allt högre metallpriserna inte skulle värderas högre än det gjorde när deras kapacitet var mycket lägre. Skillnaden är väl bara att det då var högkonjunktur i västvärlden och alla köpte aktier, nu försöker många hitta skäl till att vi inte ska tro på återhämtningens styrka.

Den som vill göra det enkelt för sig kan titta på olika aktiers kurs 2007 och sedan jämföra om företaget har utvecklats positivt (t.ex. effektiviserat sina processer under lågkonjunkturen, expansion o.s.v.) och sen få en hyfsad uppskattning om var kursen kommer att hamna nästa gång högkonjunkturen är här.

Dagens kurser kommer då att ge oss alla känslan "Varför köpte jag inte?!"

2 kommentarer:

  1. Är jag fel på det när jag med detta argument hävdar att SSAB har mest att ge från dagens kurs? Vad har hänt sen toppen på ca 260 kr?
    Man har gjort väldigt stora investeringar för att öka sin produktion, och i samband med detta kom lågkonjukturen som verkligen fick denna investering att ses som en väldigt dyr och dåligt timad sådan. Men denna produktionsökning måste ju vara guld värd i nästa högkonjuktur = kurser över 260 kr? Alltås en ökning på ca 200% från idag. Tror du jag är fel ute? Har inte samma erfarenhet och kunskap om värdering som du (men jobbar på det =) ). Låter lite som Tekninsk analys när jag använder en gammal toppnivå som referenspunkt, men det måste väl ha varit någon fundamental orsak till den gamla toppnoteringen?

    SvaraRadera
  2. Vad ska man titta efter i en Q-rapport? Har du något bra læstips før den som ønskar læra sig mer om denna fundamentala analys?
    Tack før en bra blogg! Du har inspirerat mig att køpa aktier før førsta gången i livet.

    SvaraRadera