onsdag 20 oktober 2010

Swedbanks tredje kvartal


Även om jag verkligen inte vill tänka kvartalskapitalstiskt är det förstås intressant att se hur Swedbank har gått den senaste tiden, vilket vi får göra i morgon vid sjutiden. Det enda jag kan göra någon vettig analys för och det är också grunden för mitt stora innehav i banken är kreditförlusterna. Jag har sedan ett och ett halvt år trott på långsiktigt kraftigt (!) förbättrade siffror och i alla fall hittills har detta slagit in.

Min tro på den kraftiga och förmodligen accelererande förbättringen är dels för att Baltikum reser sig snabbt och dels för att man har gjort ofantliga reservationer som jag inte alls tror kommer att behöva användas fullt ut och därmed kan återföras. Dessa återvinningar märks nu tydligt i sammanräkningarna av kreditförlusterna i rapporterna, både vid beräkningen av reserveringarna och bortskrivningarna.

Det är förstås inte möjligt att göra en mer exakt uppskattning av hur det har gått med kreditförlusterna under tredje kvartalet i år, men även om vägen är lite krokig så går det som vi alla har kunnat se snabbt åt rätt håll; de första sex månaderna 2009 var kreditförlusterna 13,5 miljarder, de första sex månaderna i år var de 3,2 miljarder. Det var knappast nåt som den hysteriska marknaden räknade med våren 2009 när DI m.fl. trumpetade ut bankens snara undergång, men vi var några som tänkte helt annorlunda (läs här och här om hur jag kom att köpa aktien). 

Vad gäller tradingresultat är det förstås helt omöjligt att bedöma någonting i förväg och ränte och provisionsnettot är också svårbedömt, men SHB:s rapport idag är väl en vägledning så god som någon. SHB:s ökade i båda fallen, deras kreditförluster minskade med 20 % mot förra kvartalet.

Som vanligt får vi se hur det blir. Dock är det som jag tidigare nämnt här min uppfattning att den nya ledningen om inte förstorade upp, så i alla fall inte precis försökte minimera reservationerna och därmed förlusterna under månaderna efter sitt tillträde. Lite konspiratoriskt kan man lätt dra slutsatsen att det förmodligen var för att efter ett par kvartal som alla förstår beror på den tidigare ledningen kunna överraska positivt gång på gång.

5 kommentarer:

 1. Verkar som du fick rætt, trist att det blev såpass bra att t.o.m. "analytikerna" trycker upp stora rubriker om det. Hade hoppats på en omotiverat negativ press så man kunde kliva in lite billigt.
  Tack før en klockren blogg!

  MVH Richard

  SvaraRadera
 2. Lou, vi är grymma !!! Bra jobbat !!!

  SvaraRadera
 3. Man får gratulera till goda analyser. Idag kommer starka rapporter från både Swedbank och Boliden. De dom följt dina tips har kunnat köpa till riktigt bra pris och förhoppningsvis gjort sig en fin hacka. Och idag ser det inte sämre ut ut. SWE just nu upp 5%, Boliden 3% och MSAB 6,5%. Keep up the good work!

  SvaraRadera
 4. Tack för alla trevliga kommentarer!! En dag man kommer att minnas.

  SvaraRadera
 5. Få är de vars ord jag läser med större intresse. Få är de vars tips jag följer mer slaviskt.
  Få är de som indirekt genererar mig mer pengar.

  Tack för en såväl vettig som lönsam blogg!

  SvaraRadera