måndag 1 november 2010

Riskaptiten ökar


De senaste veckorna har både amerikanska och europeiska aktiefonder för första gången på länge erhållit nettoinsättningar, dvs mer sätts in än vad som tas ut. Intresset för obligationer och räntor har i takt med detta minskat.

Det är denna typ av nyheter som är viktiga för att förstå vartåt börsen ska gå. Om detta är en ihållande trend så kommer det att påverka kurserna uppåt, eller annorlunda uttryckt, den del av uppgången påbörjas som många fondsparare får ta del av. Precis som under tidigare uppgångar blir det först när börsen har stigit rejält från bottennoteringen som de mer riskobenägna börjar köpa aktier/aktiefonder.

Synd för alla dem som inte har vågat satsa sina pengar på aktier tidigare, men tur för oss som vill se våra innehav uppvärderas till korrekta nivåer. Det blir dessutom alltid något självuppfyllande när det börjar strömma nya pengar till marknaden. Ju mer börsen stiger, desto mer vågar folk satsa och i takt med att enorma summor investeras i aktier så övervärderas de till sist, i vissa fall groteskt.

Där är vi förstås långt ifrån ännu, men när det sker så är det dags att sälja aktien. Ibland är det faktiskt motiverat att göra det också.


8 kommentarer:

 1. Läste nyheter idag från Bolidens kapitalmarknadsdag. Äntligen får man lite kommentarer angående sattsningen på återvinning av elektronikskrot. Jag tycker att det har varit anmärkningsvärt tyst om detta tills nu. Det ligger precis rätt i tiden. Blir/är de världsledande inom gebitet kommer de bokstavligen kunna skära guld med täljkniv. De råvaror som Boliden producerar är icke förnyelsebara. Ser man i det långa perspektivet kommer fyndigheterna ta slut en vacker dag och då kommer hela världen vara beroende av återvinning av bland annat elektronikskrot.

  SvaraRadera
 2. har du inte svårt att se hur tillväxten ska återfinnas med dagens makro-outlook?

  Mvh J

  SvaraRadera
 3. Vill börja med att säga att jag uppskattar din blogg mycket!

  Jag är rätt ny inom fundamentalanalys, vart hittar du information så som den ovan?

  Tack!

  SvaraRadera
 4. Hej J.

  Ursäkta det sena svaret. Nej, jag har inga problem alls med det. Svenska exportföretag tjänar f.n. väldigt bra på u-världens expansion och det faktum att stora delar av världen nu reser sig ur lågkonjunkturen. Detta kommer med all säkerhet att fortsätta under den överblickbara framtiden och såsmåningom kommer aktiekurserna att reflektera detta fullt ut.

  SvaraRadera
 5. Hej Anonym.

  Det är mycket intressant, svårt dock att bedöma intäktsökningen idag, men vi får se. Allt går Bolidens väg just nu utom dollarkursen.

  SvaraRadera
 6. Hej Johannes.

  Nyheter hittar du framförallt i affärspressen och på nätet. yahoo finance, Fortune, CNN, DI, SVD näringsliv, Veckans affärer. Läs dessutom böcker i ämnet, t.ex. om Buffett och de som Peter Lynch har skrivit så får du lättare att ta till dig informationen.

  SvaraRadera
 7. Hej Lou. tack för sena svaret :)

  vilka delar reser sig ur lågkonjunktur?

  tror du inte kronkursen blir en tuff utmaning för bolagen?

  Jag tror du ligger på rätt sida..men gissar att det är pga infaterade aktierkurser snarare än starka, växande bolag.

  SvaraRadera
 8. Hej.

  Hela världen, men framförallt går ju BRIC bra och diverse andra länder som t.ex. Sverige.

  Jo, kronan är dyr, men sånt varierar ju över tiden och jag är ju mer långsiktig. Den dag marknaden verkligen till 100 % börjar tro på att högkonjunkturen kommer så kommer kurserna att justeras upp rejält. Dagens kurser hålls nere av oro och osäkerhet.

  SvaraRadera