fredag 22 oktober 2010

MSAB och Diamyd


När jag skriver om MSAB får jag generellt väldigt lite gensvar i form av kommentarer jämfört med H&M, Swedbank, Diamyd och Boliden. Uppenbarligen är det inte alltför många som har köpt denna aktie, vilket är synd för nu har man på allvar löst sina produktions-, bemannings- och intäktsproblem och börjar skörda de framgångar som vi entusiaster har trott skulle komma när man är en ledande tillverkare av teknik för att tömma mobiltelefoner i en värld som minst sagt håller på att "go mobile" rakt av.

MSAB:s rapport var som väntat trevlig läsning, men än trevligare tycker jag det är att ledningen pekar ut Asien som en stark expansionsmarknad för företaget eftersom jag utgår från att potentialen där är mycket större än i den gamla världen och USA. Trevligt också att man funderar på listbyte från loserstämplade NGM och att även revisorer nämns som möjlig ny kundgrupp. Företaget och VD visar dessutom lite mer "börsklass" idag jämfört med får några år sedan då det var alldeles för mycket "garageverksamhet" à la Internet startups över alltihopa.

MSAB är fortfarande ett litet företag, men det är också en del av dess styrka och potential. Skulle man på några års sikt kunna upprepa sina framgångar i Europa i övriga världen så är himlen verkligen gränsen. Detta är en marknad som inte kommer att försvinna, utan tvärtom fortatt öka explosionsartat och hittills är man den ledande tillverkaren på denna marknad. Jag utgår från att man i alla fall inte minskar förra årets utdelning på 65 öre + 35 öre extra.

Diamyds verksamhetsår är till ända och det har gått nästan komiskt bra. Det är som det ofta är med företag och deras aktier- saker kan ta evinnerlig tid och ingenting händer med aktien under tiden (utom en trolig nedgång), men när det sen börjar hända så går det mycket snabbare än någon hade kunnat ana. Företaget är lönsamt nu och eftersom intäkten från utlicensieringen periodiseras framåt kommer detta att vara fallet i den överblickbara framtiden om inget mycket oväntat händer.

9 kommentarer:

 1. Hej!

  Tack för en bra blogg !

  Jag har studerat en del ekonomi men är ny på området fundamental analys. Min strategi är att först och främst använda FA men även komplettera med TA. Får se hur det går.

  Till min fråga:
  - Kan du vara snäll och säga två bra böcker inom främst FA (men även ren allmän tradingekonomi) för en nybörjare som mig själv?

  Trevlig helg! // FF

  SvaraRadera
 2. Jag förstår fortfarande inte Diamyd och MSAB är i minsta laget för mig. Men jag vill verkligen gratulera till att verkar falla på plats i dina investeringar!

  SvaraRadera
 3. Tack Lou
  ja det är på tiden att ge lite feedback, läser din blogg dagligen, och placerade lite i MSAB och Obducat för ca ett år sedan, Diamyd och H&M fanns sedan tidigare, som du väl känner så har MSAB gått strålande men jag tror fortsatt på Obducat, tekniken tilltalar mig och jag inbillar mig att företaget en vacker dag kommer att leverera.
  Tack ännu en gång och trevlig helg
  /olle48

  SvaraRadera
 4. Jag håller verkligen med om att allt gått vägen för diamyd i år. Särläkemedelsstatus i mars, ett fantastiskt avtal vid midsommar och nu senast goda resultat i fas1-studien för deras smärtplattform. Det finns givetvis risker kvar, vi väntar på de första fas3-resultaten under första halvåret 2011. Lyckas de då så finns det god chans att till och med Lundaluppen får upp ögonen för diamyd. Men lite ödmjukhet måste man ändå ha. Att det kan gå illa fick vi reda på häromdagen då Teplizumab misslyckades i en fas3-studie. Det var ett konkurrerande läkemedel till diamyd så på ett vis är även det ett positivt resultat för diamyd.

  SvaraRadera
 5. Hej FF.

  Tack för det!

  Att utgå från fundamentalanalys men ibland köra TA skulle jag jämföra med att vanligen använda mjölk till kaffet men ibland hälla i juice istället. Det blir liksom inte så bra resultat.

  Om du vill tjäna mycket pengar på sikt ska du lära dig analysera företag och bedöma när en viss aktie är undervärderad, köpa enligt denna analys och sedan tålmodigt vänta på att marknaden uppvärderar aktien. Lär du dig detta så kommer du att tjäna väldigt mycket pengar.

  Att trada aktier fungerar bara om man har en edge mot övriga marknaden, t.ex. snabbare kontakt med börsen. Annars blir det som att spela på rouletten på rött/svart, jämnt/udda o.s.v. Det kanske fungerar ett tag, men på sikt förlorar du på courtage och av att "företag" verksamma på börsen har helt annan utrustning än en privatperson har.

  Läs först The Intelligent Investor (Ben Graham)som lade grunden till "value investment" och The Warren Buffett Way eller The Essays of Warren Buffett.

  Peter Lynchs (världens bäste fondförvaltare) böcker är också mycket bra.

  SvaraRadera
 6. Hej Lundaluppen.

  Jo, jag har förstått att du har lite svårt för det företaget... :-)

  Grunden till min begränsade investering är helt enkelt den ofattbara potentialen. Jag skulle t.ex. gärna investera en slant i någon som av allt att döma hade uppfunnit elexiret "Ungdomens källa", även om jag inte alls förstod hur tekniken fungerade.

  SvaraRadera
 7. Hej Olle.

  Kloka investeringar!! :-)

  Oled-tekniken m.m. som Obducat sysslar med har ju utan tvekan framtiden för sig. Går det vägen så går det nog väldigt bra, men vem vet.

  SvaraRadera
 8. Hej Xenu.

  Jo, just därför har jag investerat begränsat i Diamyd. Lite tråkigt idag, men går det illa så kommer aktien att sjunka rejält och övriga läkemedel kanske inte räcker för mer än ett väldigt litet företag.

  Vi får se!

  SvaraRadera
 9. Hur förhåller du dig till dagens absurda kursfall? Finns potentialen kvar i bolaget som fodrar till att handla till ett mycket rabatterat pris?

  /SImon

  SvaraRadera