torsdag 21 oktober 2010

Swedbank och Boliden


Dagens rapporter från Swedbank och Boliden bör inte tolkas som mått på hur mycket de kan tjäna uthålligt eftersom båda företagen dras med tillfälliga problem. I Swedbanks fall är det framförallt att de måste lägga en massa energi på sina dåliga krediter och börja agera både fastighetsvärd och bilhandlare. I Bolidens fall är det framförallt förstås den låga dollarkursen och den trilskande nya kvarnen i Aitik. Därtill är förstås båda påverkade av den ännu ganska svaga konjunkturen.

Vad man däremot absolut ska läsa in är en indikation om hur mycket båda företagen kan komma att tjäna den dag det blir högkonjunktur igen och man dessutom har löst sina mer tekniska problem (dollarkursen är ju svårt att styra över och själv är jag som bekant "bearish" där...). Världen skriker efter råvaror och Swedbank är helt dominerande i det expansiva Baltikum, där man f.ö. nu går med vinst igen samt oerhört starka på den svenska marknaden.

Även om Swedbank just nu tjänar mer på att behålla sitt överskottskapital i företaget eftersom detta sänker deras finansieringskostnader så kommer de i takt med förmodat fortsatt stärkt resultat och troligen ökade återvinningar av tidigare reservationer på sikt absolut inte att kunna hålla emot marknadens krav på rimlig direktavkastning, dvs. 4-5 % samt Gardells och andras krav på att överskottet ska ut till aktieägarna med tiden.

I alla fall för oss som äger preferensaktien bör man kunna räkna med en utdelning för 2010 och troligen måste man i så fall av politiska skäl också dela ut till A-aktien. Dock är som bekant de första 4,80 utdelningskronorna våra! För Boliden skulle allt under 6 kr för året vara mycket svårt att försvara nu när metallpriserna är höga och det nu äntligen är lätt att förutsäga de framtida kostnaderna för Aitik-expansionen (främst avskrivningar förstås).

Om man ska sammanfatta tror jag alltså på både goda utdelningar (inkl. extrautdelningar i båda fallen) och stigande kurser de närmaste åren. Det enda som skulle kunna dämpa detta är nog en total fastighetskrasch i Kina, men det får vi ju hoppas inte sker...

Aktierna är fortsatt köpvärda, med säkerhetsmarginal!

9 kommentarer:

 1. Trevlig blogg och som vanligt läsvärt inlägg.

  SvaraRadera
 2. Grattis!
  Vilken lyckodag för dig och din portfölj med Boliden och Swedbank.Bra jobbat.

  Mvh.Hasse

  SvaraRadera
 3. H&M sköter sig inte så tokigt heller, och imorgon är det rapport från Micro Systemation. Jag är dock mer nyfiken på SSAB, har haft ett par aktier på min intressanta lista och hoppats på en nedgång vid rapporten på någon. Nu har alla rusat istället, vågar man vänta på SSAB's rapport också eller följer den med strömmen och är riktigt bra den med? Har Lou någon profetia angående det tro? ;)

  Mvh Richard

  SvaraRadera
 4. Härlig dag idag! Nu ser jag med spänning fram emot att få höra det senaste från Micro och Diamyd imorgon!

  SvaraRadera
 5. Tänkte på det du skrev här om dan om att följa flocken !
  Kände mig rätt trygg i går kväll inför Bolidens rapport då många skrev om att de blankat inför rapporten !

  Mvh / Fabrikörn .

  SvaraRadera
 6. Menar snarare att man inte ska följa flocken naturligtvis ; )


  Mvh / Fabrikörn .

  SvaraRadera
 7. Dags att ta bort PA från blankarlistan tycker jag.
  Nya brunnar börjar producera as we speak.
  PA kan få en renässans. Håll utkik.

  SvaraRadera
 8. Hej! Fick precis nys om denna bloggen och verkar vara mkt bra o läsvärd! Boliden håller du väldigt kärt, men om du tittar på Lundin Mining vad har du för åsikter där? =)

  SvaraRadera
 9. Defensiven har gjort en analys av Boliden. Vore intressant om du kunde kommentera den.

  http://www.defensiven.com/2010/11/analys-av-boliden-spannande-bolag-pa.html

  SvaraRadera