måndag 8 augusti 2011

Köplust

Jag känner mig som en trader efter att ha handlat både Swedbank och Boliden i öppningen nu på morgonen just som alla helgens säljorder skulle verkställas, säkerligen till stor del från privatpersoner, mycket stressade privatpersoner kan man nog tillägga. Swedbank för 89,40 och Boliden för 83.
Tja för företag som båda kommer att tjäna mer än 12 kr per aktie i år blir P/E (maximalt) skyhöga 7... Då kan man leva med att ha ökat på sin belåning mer än man skulle vilja, just nu typ 40 % av portföljen, men den siffran sjunker förstås den dag kurserna stiger igen och i takt med att jag för över kapital till min depå i höst.

25 kommentarer:

 1. Det e bara att gå loss på börsen nu. Tycker det är mycket skoj

  SvaraRadera
 2. Är du inte orolig för att Swedbank ska sitta fast med bolån som går åt skogen när bostadsbubblan spricker?

  SvaraRadera
 3. Det ser ut att bli en skakig höst, jag har inte bestämt mig ännu om jag skall avvakta något med köp och samla på mig lite mer likvida medel eller om jag skall gå in och köpa lite redan nu.

  SvaraRadera
 4. Peter det finns ingen bostadsbubbla. Visst kan priserna falla men en bubbla som spricker är nåt helt annat.

  SvaraRadera
 5. Hej Lou, jag håller med om att det som nu sker är överdrivet, priserna baseras främst på panik. Jag blir också sugen på att köpa mer Swedbank, de ska som sagt tjäna kring 12 kr enligt prognoserna, vilket innebär 6 kr utdelning. Min fråga är dock hur du ser på dessa prognoser? Kommer Swedbank kunna leverera de prognostiserade vinsterna i år och kommande år om hela världens tillväxt kraftigt sjunker vilket all rapporterad statistik tyder på? Vad krävs enligt dig för att Swedbank tex ”bara” ska tjäna 10kr/aktie i år och få det tuffare de närmsta åren?

  SvaraRadera
 6. och för att återkomma till en tidigare diskussion Lou så skrev jag så här angående likviditetskris och grekland...

  "Anonym sa...

  moral hazard så de skriker om det och jag undrar vad de gör den dagen italien och spanien kommer till samma läge som grekland gjort. eller varför inte självaste USA.."


  Nu har de ju hänt en del och du tycker fortfarande inte vi har/är på väg mot något liknande lehman-kraschen?


  Mvh J

  SvaraRadera
 7. vet inte varför mitt förra inlägg inte kom in så jag skriver det igen.

  Är det inte ointressant att titta på vad bolagen tjänar i år? det är väl istället vad de tjänar på de närmsta åren som är intressant?

  därmed inte sagt att det var dåliga köp.

  Mvh J

  SvaraRadera
 8. Börsen har fallit, men inget konkret har hänt som påverkar bolagens vinst. Gå tillbaka ett år och vi är på dagens börsnivåer men utan panik.
  Även om vinsterna viker närmaste åren så är börsen billig, läge att tanka sakta men säkert.

  SvaraRadera
 9. anonym


  om du väntar till något "konkret har hänt som påverkar bolagets vinst" så har antaglien aktien redan fallit med 50% eller mer.

  Mvh J

  SvaraRadera
 10. Det gjorde du bra!

  SvaraRadera
 11. J..
  Jag sa inget om att "vänta" tills något konkret har hänt, sa bara att det faktiskt inte hänt. vet inte varför du sätter ord i min mun.
  Annars kan man ju alltid säga som du och hoppa ur börsen nu och då så fort det ser oroligt ut. Finns dessutom väldigt lite som kan hända för att t.ex HM eller andra stabila bolag skulle gå med förlust, börsen är på tok för orolig.
  MVH
  L

  SvaraRadera
 12. om vi ändå pratar om Swedbank så har jag en fråga. nån som vet vart man kan se vart Swedbank lånat ut sina pengar? så dom inte ligger ute med en massa lån i dessa krisdrabbade länder så att aktiern dyker igen när det knakar mer för dessa länder?!

  mvh jesper

  SvaraRadera
 13. Kanske ni skall justera ner den förväntade vinsten i det här klimatet...det skulle jag gjort.

  SvaraRadera
 14. Anonym1, Kalle mfl: naturligtvis är inte årets förmodade vinst intressant om utsikterna ser dåliga ut framöver, men det anser jag verkligen inte att de gör- många faktorer talar för fortsatt vi stök ing för både Swed och Bol och jag valde att öka i just dem för att deras fall var störst och helt omotiverat av fundamenta, i alla fall verkligen resultatpåverkande fundamenta.

  SvaraRadera
 15. J: nej, absolut inte, Lehman-paniken var mycket värre eftersom ingen visste vilka förluster andra företag skulle göra på deras konkurs och USAs regering var dum nog att både låta den falla handlöst och sen till råga på allt säga att man aldrig ens funderat på att försöka rädda den med skattemedel, vilket gjorde att marknaden plötsligt började se avgrunden framför sig.

  Idag har vi skuldberg i några länder som är svårhanterliga, men inte omöjliga, vi såg ju också att marknaden klarade en halv default i Greklandm, eg konstaterandet att de inte skulle komma att kunna betala, men det var väl ingen överraskning precis.

  SvaraRadera
 16. Jesper: du verkar blanda ihop fordringar och skulder. Swedbank har inga fordringar till PIIGS och kan alltså inte förlora direkt på problem där. De finansierar sig genom att ställa ut obligtionslån och liknande, deras löptid är fn mycket längre än tidigare vilket gör banken mycket mindre sårbar om krediten i. Ärlden snörs åt.

  SvaraRadera
 17. Lou, du skriver på paddan va? "krediten i. Ärlden snörs åt." Ett tryck för mkt på mellanslag =)

  SvaraRadera
 18. Okej Lou. Men nu var det effekten av denna kris och lehman-krisen vi pratade om och inte förloppet av vad som händer. tittar du på euribor och tes-spreaden idag o senaste veckan så kan det hinta om vad som är på gång...samt likheten med finanskrisen.

  Mvh J

  SvaraRadera
 19. Libor-spreaden den högsta sedan Lehman-kraschen nu Lou...Så jag utropar mig till vinnare av den här diskussionen! :)

  Mvh J

  SvaraRadera
 20. J,

  Skulle du kunna vara så vänlig och länka till vart du hittar dagens LIBOR spread och historiska spreaden?


  Mvh
  B

  SvaraRadera
 21. Att spreaden är högre är knappast samma sak som att detta kan likställas med paniken 2008.

  SvaraRadera
 22. B, jag skriver från iphone men kolla bloomberg.

  Lou, vi diskuterade inte paniken utan om en ev credit crunch och det är precis va du ser nu..jag tror Europas banker står inför sanslöst tuffa år.

  Mvh J

  SvaraRadera
 23. Har jag aldrig påstått heller. De borde klara sig relativt bra.
  Världens säkraste bank finna ju faltisk i Sverige o heter SHB :)

  SvaraRadera
 24. Och det bara sjunker och sjunker, nu ser inte swedbank så billig ut igen..

  SvaraRadera