tisdag 21 september 2010

MSAB imponerar


Ett av minda mindre, men samtidigt äldsta innehav är som bekant MSAB som mest har varit elände att beskåda de senaste åren, men jag har behållit hälften av min ursprungliga investering eftersom jag tror att företaget har en ofattbar potential i framtiden. I alla fall om ledningen spelar korten rätt och vågar satsa stort på nya marknader, vilket har suttit mycket långt inne på senare år.

Att den begränsade USA-satsningen var en bra idé visade sig t.ex. idag då man fick sin största order någonsin- 32 miljoner kronor att jämföra med förra årets omsättning på 80 miljoner. Tillsamman med sin förra USA order i juli (14 miljoner) och sin franska stororder på sju miljoner i augusti har man alltså på tre månader med bara dessa tre ordrar nått upp till 65 % av fjolårsomsättningen.

Detta kanske inte låter så mycket men är enormt med tanke på att kanske hälften av deras normala årsomsättning är de dyra licenserna som måste förnyas varje år för att utrustningen ska fungera. Det finns alltså ett golv som höjs hela tiden i takt med att alla de nuvarande användare betalar licens oavsett när de köpte sin utrustning. Detta kallas med andra ord fantastisk potential. Att man heller inte har några skulder gör förstås företaget mycket stabilt och en investering ganska säker.

Aktien steg förstås rejält på beskedet och handlas nu långt över de nivåer vi har sett de senaste två åren. Jag har sagt det förr och det tål att upprepas: MSAB har framtiden för sig, det gäller som alltid bara att vänta tålmodigt.


8 kommentarer:

 1. På vilken nivå känner du att det är aktuellt att sälja MSAB?

  Tror du på utdelning från detta bolag?

  Mvh,
  Erik

  SvaraRadera
 2. Såg nyheten idag på DI och täntke direkt på Fundamentalanalysbloggaren. Ett grattis får väl vara på plats med andra ord.

  SvaraRadera
 3. Jag har ju ifrågasatt dina småinnehav tidigare men både Diamyd och MSAB verkar ju gå bra. De är inget för mig, men jag gratulerar! :-)

  SvaraRadera
 4. Tackar för gratulationerna!

  Erik: bolaget delar ut sedan flera år. Man har f.n. 65 öre/aktie, men förra året gav man dessutom extra 35 öre. Det är ytterst osannolikt att man kommer att dela ut mindre än 1 kr i år som jag ser det.

  Jag tänker inte sälja i första taget, möjligen minska om det skulle gå snabbt uppåt (förstås sälja dock om aktien åter skulle blir rejält övervärderad). Jag tror att man på några års sikt kommer att kunna tjäna flera kr per aktie (bara 17 miljoner aktier) vilket troligen ger kurser uppåt 15-20 gånger denna vinst.

  Med tanke på hur mobilmarknaden utvecklas så kommer det att finnas alltmer efterfrågan på dessa tjänster och MSAB verkar på alla sätt vara marknadsledande. Företaget kan alltså på sikt bli stort och mycket lönsamt och då vore det mycket tråkigt att ha sålt på t.ex. 25 kr.

  SvaraRadera
 5. Så du tror på en utdelning över 1kr, jag väntar på att Remium ska uppdatera sin värdering efter q3. Jag är själv aktieägare i MSAB och hoppas att de ska se anledning att höja sin prognos som nu är 0,69kr.

  Jag läste en kommentar på di som påminde mig om risken med teknikaktier. Han påstod att mobilernas "operativsystem" skulle utvecklas mot Linux och att MSABs produkter och tjänster därmed snart skulle bli verkningslösa.

  Vem vet? Jag väljer i alla fall att ta den risken då de bara utgör 2,4% av min portfölj

  SvaraRadera
 6. Tack för svaret Lou!

  Hur tror du en eventuell dubbel-dip i världsekonomin kommer att kunna påverka kursen i MSAB kurs?

  Mvh,
  Erik

  SvaraRadera
 7. MSAB:s programmerare är uppenbarligen mycket duktiga, t.ex. snabbt efter Iphones introduktion stöddes den. Oavsett vilka operativsystem man kommer att använda och det verkar ju otroligt osannolikt att de stora tillverkarna skulle gå över till Linux så kommer man med säkerhet att stödja dessa. Det sprids mycket trams på nätet.

  Erik: om börsen faller brett så faller MSAB också, det är en aktie som handlas lite och har en tendens att falla omotiverat. Chans till reapris m.a.o.

  SvaraRadera
 8. Tack igen! Trevlig helg. Mvh, Erik

  SvaraRadera