onsdag 22 september 2010

H&M vettigt analyserat


Det är inte ofta som professionella analytiker slår huvudet på spiken men Bank of America/Merrill Lynch lyckades verkligen den här gången:
................................................................................

Bank of America/Merrill Lynch höjer riktkursen för H&M till 300 kronor, från tidigare 265 kronor. Rekommendationen köp upprepas samtidigt för aktien.

H&M erbjuder investerare 4 procent direktavkastning, uthållig tvåsiffrig tillväxt på omsättning och nettoresultat och har en hög och stigande vinstmarginal och avkastning på sysselsatt kapital. Bank of America/Merrill Lynch förväntar sig ett starkt tredje kvartal från H&M, understött av stark trend i klädförsäljning på huvudmarknaderna Norden och Tyskland. Banken tror vidare att H&M förbättrat sig på tidigare svårare marknader så som USA, där bolaget antas ta marknadsandelar, och Storbritannien, där ett nyligen lanserat onlineerbjudande antas lyfta försäljningen.

För 2011 spår Bank of America/Merrill Lynch nu att H&M lyfter försäljningen i jämförbara butiker med 2,5 %, upp från tidigare prognostiserade 2 procent. Bruttomarginalen väntas samtidigt pressas 10 baspunkter nästa år, ned från -60 punkter, från den prognostiserade nivån 260 punkter 2010.

H&M bör gynnas av en starkare, mer konkurrenskraftig, krona, mer konkurrenskraftiga erbjudanden och bruttomarginalen bör tjäna på den starka trenden i den svenska kronan.

.................................................................

Antaganden om precis hur mycket bruttomarginalen och försäljningsen kommer att bli en viss period är som alltid väldigt vanskliga och inget jag skulle göra, men det förväntas ju analytiker meddela. Hursomhelst en mycket bra analys av någon som ser det enorma värdet i detta företag.

5 kommentarer:

 1. Då och då brukar H&M få en tillfällig försämring av något nyckeltal, vilket får analytikerna att svimma av nervositet, med följande kursnedgång. Mitt tips är att vänta tills dess med köp av detta fenomenala bolag :-)

  SvaraRadera
 2. Hårresande fakta som att direktavkastningen är x% och insiktsfullt, visionärt analytiskt arbete måste ligga bakom konstaterandet att tillväxten verkar uthållig.

  HM "vettigt" analyserat för att det överensstämmer med din bild av företaget?

  Utveckla gärna dina tankar om det briljanta i det publicerade utdraget.

  SvaraRadera
 3. Egentligen borde jag inte kommentera Anonyms arroganta inlägg men jag gör det ändå tolerant som jag är.

  Om du istället för att fastna för någon formulering i analysen skulle läsa vad jag skrev så är mitt budskap inte att detta är den bästa analys som finns, orden "insiktsfullt, visionärt och briljant" är Anonyms egna. Jag använde ordet "vettigt". Detta är inte världens bästa anals av H&M (den finns f.n. på Valyewalk.com http://www.valuewalk.com/value-stocks/hm-buffett-choice-swedish-companies/
  :-) utan detta är vettigt för att vara skrivet av en analytiker. Professionella analytiekr verkar alltid missa "the big picture" hos H&M, och hänga upp sig på något enstaka nyckeltal, vilket Lundaluppen så korrekt påpekar.

  Ja, jag liksom alla andra tycker att jag själv har vettiga åsikter, du behöver inte hålla med.

  SvaraRadera
 4. Hej Lou, jag har alltid velat investera i H&M och har nyligen skaffat kapital till detta. Nu har jag följt utvecklingen på börsen den senaste tiden och undrar hur jag ska kunna avgöra när jag ska göra investeringen. Jag inser att det, på sikt, inte spelar särskilt stor roll, men faktum är ju ändå att aktien var och vände kring 210 kr för någon månad sedan. Ska jag invänta ett sådant fall, eller tycker du att nuvarande nivå är en bra "ingångsnivå"? Skulle vara intressant att få feedback från dig som dels kan H&M och dels har investeringsfilosofin i bakhuvudet.

  Vänliga hälsningar,
  Henrik

  SvaraRadera
 5. Jag tror inte att du ångrar dig om du köper H&M, det är få som gjort det. Det är förstås bäst att kunna köpa på dippar, men det går ju att spara en del för senare om man vill.

  Det är farligt som jag ser det att hänga upp sig på var en aktie var för ett tag sedan, både uppåt och nedåt. Den kommer kanske aldrig mer ned till 210 kr, vem vet. Just nu verkar det i vilket fall mer troligt att den kommer att stiga 50 kr än falla under överskådlig tid förutsatt att det inte händer nåt riktigt oförutsett eller att det kommer ett riktigt brett börsfall.

  SvaraRadera