torsdag 9 september 2010

Börsens riktning


Man ska vara försiktigt med att kommentera aktier eller hela börsen på kort sikt, men en liten reflexion kan ändå göras tycker jag.

Det är uppenbart att även om marknaden fortfarande skräms så fort lite dålig amerikansk statistik rapporteras så är börsen fortfarande rejält nedtryckt i förhållande till de vinster som numera rapporteras regelbundet från svenska företag.

På samma sätt som det räckte med avsaknaden av positiva nyheter för att börsen skulle falla för två år sedan så räcker det idag med avsaknaden av negativa nyheter för att börsen ska stiga.

Detta är helt logiskt tycker jag, vi går mot ljusare tider, frågan är bara hur fort det går. För de svenska exportföretagen har det dock gått mycket fort.

8 kommentarer:

 1. Så vilka företag rekommenderar du för köp? SSAB:s pris har inte förändrats nämnvärst, faktiskt gått ner ca 10 kr sedan du skrev om dem i februari. Känns som de bara väntar på att "skjuta" upp när tonen på börsen, amerikansk statistik, och i världen ljusnar.

  SvaraRadera
 2. Så länge framtiden är så osäker tror jag det krävs svart på vitt att SSAB börjar göra normal vinst för att aktien ska värderas upp. 0,84kr/aktie 12mån rullande är inte mycket att hurra för.

  Jag vill bara spontant dela med mig av den stolthet jag känner för Sverige just nu. Ett framgångsrikt land med innovativa företag, ett landslag som kan spela fotboll och framförallt en borgerlig regering som snart blir omvald :P

  SvaraRadera
 3. När du rekommenderar SSAB är det A eller B man skall köpa i det fallet tycker du?

  SvaraRadera
 4. Hej, jag läste tidigare inlägg om SSAB, har försökt göra en uppskattning av ett rimligt pris. Vad får dig att vara mer optimistisk om boliden än SSAB? SSAB verkar ha lite stabilare historik, med fina vinster fram till kraschen. Boliden är jag lite mer skeptisk till men har inte analyserat färdigt än.
  Lennart

  SvaraRadera
 5. Hej, Tack för en jätte bra blogg.

  Tänkte fråga dig vad du tycker om företaget Nordic service partners(NSP). Har läste lite om det och verkar vara ett bolag som du skulle gilla?

  / Niklas

  SvaraRadera
 6. Lennart. Kommentera gärna vad du kommer fram till i din analys.

  SvaraRadera
 7. Mitt engagemang i SSAB är rätt begränst, bara några procent så jag följer inte allt som skrivs om företaget (till skillnad från H&M, Swedbank, Boliden, Diamyd och MSAB där jag läser tutti). Det kan därför hända att jag inte har koll på "allt".

  Jag tror på företaget för att det uppenbarligen är mycket väldkött, gjorde ett bra förvärv, deras produkter är idag mycket efterfrågade och jag tror att BRIC-uppgången kommer att bli mycket betydelsefull för dem. Jag tror dock ännu mer på Boliden som får mycket fin utdelning av de stadiga uppgångar i råvarupriserna som jag ser som i det närmaste självklara de närmaste åren.

  SSAB drabbas till viss del av stigande råvarupriser eftersom de måste få sina kunder att acceptera dem o.s.v. och kan inte alls få den utdelning som Boliden har.

  SSAB förblir därför en trevlig men inte viktig del av mina placeringar, de kommer med all sannolikhet att lyckas mycket bättre i takt med förbättrad konjunktur, men ingenting jag tror att jag kommer att öka i.

  SvaraRadera
 8. Ang. aktieslag så ska man absolut köpa B-aktien eftersom den är alltid är billigare och därmed har högre direktavkastning.

  SvaraRadera