onsdag 29 september 2010

H&M bättre än någonsin


För de som inte går längre än DI när de leter information blev morgonens rubrik om H&M:s rapport en favorit i repris: "H&M missar målet" (här är mitt inlägg från förra gången detta hände). DI vill ha rubriker och att klaga på Sveriges bästa företag är som att klaga på Vattenfall eller tyskar, dvs mycket tacksamt.

Regeln verkar vara att om H&M:s rapport inte når upp till de allvetande analytikernas genomsnittliga prognos, även känt som vilda gissningar, på ett par punkter så är detta att "missa marknadens förväntningar" och liknande och den som inte förstår bättre kan tro att nu är det riktigt illa ute.

Föga övantat skickar dessa rubriker ned aktien med 6 % i öppningen.

En lite annorlunda infallsvinkel kunde vara att H&M:s vinst hittills har ökat med ofattbara 29 % i år från 6,18 till 7,97 per aktie (nej, DI har inte nämnt det), omsättningen i lokala valutor (dvs det enda som är relevant att jämföra) har i år ökat med 14 % och i tredje kvartalet med 21 % och i augusti med 24 %! Bruttomarginalen är fortfarande över otroliga 60 % och avkastningen på eget kapital (ROE) ligger stadigt över 50 %...

Man riktigt förstår missnöjet på marknaden!

Nej, DI har koll på annat istället och kommenterar "Vad värre är klädjätten når inte expansionsmålet." Nej, men det beror på att ett antal köpcentra inte har öppnat i tid och vi talar om 20 butiker av 220 nyöppningar i år och mindre än 1 % av det totala antalet butiker idag.

Jag har sagt det förr och säger det igen. H&M håller på och lägger världen under sina fötter. De måste bara missa analytikernas förväntningar några gånger till först.

11 kommentarer:

 1. Man får ta tillfället i akt att tanka aktier, så jag är glad så länge som DI sköter sig.

  SvaraRadera
 2. Aktien har gått upp rätt mycket den senaste månaden. Gissar på att många kortsiktiga köpt på sig i hopp om att rapporten skulle slå "marknadens" förväntningar, och nu när rapporten blev en "besvikelse" så väljer man att sälja av.

  /Stefan

  SvaraRadera
 3. Mitt i prick! Scrollar man igenom kommentarerna på DI ser man att alla är pålästa och förstår just det att tappet i expansionen inte beror på H&M och att siffrorna var riktigt fina. Men det är ju inte vanligt folk som handlar med aktien eftersom de ligger låånga och därför dippar den idag! Men om någon funderar på att öka, så är nog detta ett bra tillfälle!

  SvaraRadera
 4. My thoughts exactly! Är själv mycket glad köpare idag.

  Det bästa är tabellerna över antalet butiker och omsättning per land i slutet av rapporten. Fantastiskt hur alla länder förutom Irland ökar försäljning och hur hög försäljning per butik man har i t.ex. Ryssland. Titta på antalet butiker idag & tillväxten i år i Ryssland, Japan och Kina och tänk på potentialen - bara det är tillräckligt för att skicka rysningar genom kroppen!

  SvaraRadera
 5. Får intrycket av att de flesta "värdeinvesterare" förenklar lite väl mycket (hm ökar vinsten men priset sjunker - tx MrMarket!). Man ser gärna en lite djupare analys än så.

  Det finns en ganska utbredd självgodhet hos detta investerarkollektiv men man blir inte WB bara för att man är "långsiktig".

  (HM är mitt näst största innehav och kallar mig "värdeinvesterare")

  SvaraRadera
 6. Äntligen någon som kan aktier. Dessa analytiker är ju ett stort skämt brukar skratta åt deras "analyser" varje gång jag läser de.
  Sitter med mina HM aktier och drömmer om deras kurser om 10 år!

  SvaraRadera
 7. Hej "Anonym 12:14".

  Jo, det är ju inte lätt att vara ödmjuk när man är felfri... :)

  Självgodheten, som du kallar den, eller självförtroendet som jag skulle säga, kommer med all sannolikhet av att vi i regel får rätt med tiden och lyckas mycket, mycket bättre än de kortsiktiga.

  Det finns bara en Buffett, men är man bara hyfsat korrekt i sina antaganden och sedan tålmodig och kall så blir man rik. Svårare än så är det inte.

  Man behöver inte en djup analys för att ha rätt, men måste bara tänka logiskt och fokusera på det relevanta så kommer man att ha rätt.

  SvaraRadera
 8. H&M har väl en tradition av att rusa innan rapport och sedan krascha fullständigt? Senaste kvartalsrapporter har gett fina tillfällen att bottenfiska. Få se om vi når ner under 225 denna gång vilket skulle sitta fint

  SvaraRadera
 9. Lou, vad är ditt nuvarande snitt på HM sedan splitten?

  SvaraRadera
 10. /me väljer att sitta still i båten.

  SvaraRadera