fredag 3 september 2010

Mr. Market igång igen...


Mr Market, vår gamle vän, har snurrat till det för sig rejält nu på eftermiddagen. HQ (alltså moderbolaget, inte banken för den är nu såld) med ett eget kapital på hela 2 kr per aktie samt en börsplats med något värde började handlas igen kl. 13:30 idag och har hittills gjort denna resa:Mats Qviberg, som tydligen fortfarande rådfrågas som expert i egen sak av Dagens Industri, säger att därutöver kan det tillkomma skadestånd som man kan tänkas vinna. Att driva skadeståndsmål är ju dessutom gratis som vi alla vet. Han kan dock inte tänka sig att någon skulle rikta skadeståndsanspråk mot HQ självt. Nej, vem skulle kunna tro nåt sånt? Vem skulle vilja ha skadestånd av HQ i dagsläget?

Man kan utgå helt från att denna aktie är värd mindre än 2 kr och kanske snarare helt värdelös, men ändå sätter spekulanterna igång och handlar.

P.S. Mr Market, om du inte vet det men det borde du känna till :-), är Benjamin Grahams allegori över marknaden. Den är som en sällskaplig herre med koleriska drag som varje dag antingen är överoptimistisk eller överpessimistisk och antingen erbjuder sig att köpa dina aktier till höga priser alternativt är beredd att sälja sina aktier mycket billigt.

7 kommentarer:

 1. klart den stiger - det finns köpare!

  Sannolikt saknas nämligen säljare, och då stiger det förstås. Alla 'äkta' ägare till HQ är sannolikt shell-shocked och helt förbluffade nu. De vågar nog inte ens logga in för att kolla, och kommer sig inte ens för att sälja. Däremot finns ett gäng nu lyckliga som blankat och tänker sig ta hem en fet vinst på fredag eftermiddag så drickan kan bli lite mer påkostad. Alltså köper man tillbaka sitt aktielån och aktien stiger.

  Fast detta är bara något jag tror. Kan vara något helt annat

  SvaraRadera
 2. Jag kan hålla med föregående kommentar!

  Det kan finnas stora blankare som måste ta hem vinsten eller gå ur och det gör att kursen hålls uppe.

  När det blir "konkurs"-rykten osv, så kan det vara lönsamt att blanka (fast riskflytt om det visar sig vara fel)

  Eftersom blankaren riskerar inget om bolaget går i konkurs och får tillbaka pengarna medan vinst om det går ner kraftigt!

  Påminner mig lite om Scanminig för några år sedan som gick i konkurs!

  SvaraRadera
 3. Kan tänka mig att det finns en och annan lycklig daytrader idag... men tro inte att jag unnar dom det!

  Skulle aldrig falla mig in att röra pappret ens med tång!

  SvaraRadera
 4. Det finns alltid folk som tror att en aktie är köpvärd bara för att den har fallit mycket.

  Exempelvis SAS och Eniro som är två bolag med stora problem, där aktiekursen har fallit av fundamentala skäl. Ändå hittar man många som köper aktierna eftersom de tror att det är rea, och att kursen snabbt kommer återhämta sig.

  Tyvärr inser sällan dessa köpare att aktierna fallit av fundamentala skäl, och att kursen kanske aldrig återhämtar sig.

  /Stefan

  SvaraRadera
 5. Ja det ser onekligen ut som om några fick fnatt...

  SvaraRadera
 6. Hej alla.

  Ja, det finns säkert blankare som köper för att ta hem vinsten, men det kan knappast förklara all aktivitet. Om man tittar in på chattsidorna ser man vansinnet in action, massor av spekulation hit och dit om hur den kan gå närmaste minuterna, oro och förhoppningar för positioner tagna senaste timmen. Jisses!

  SvaraRadera
 7. Tack för en intressant blogg!
  Vi delar ungefär samma synsätt på aktier så det är intressant att följa ditt resonemang.

  En aktie dock som jag har haft ögonen på och investerat i omgångar i är MTG. Tycker det är en högintressant aktie som dom senaste 10 åren alltid har kommit tillbaka relativt fort efter en nedgång. Bra ledning dessutom. Vad tror om MTG? Har varit en bra aktie i min portfölj :)

  SvaraRadera