tisdag 7 september 2010

Efter regn kommer solsken


Inte sällan händer det som bekant att ett företags kassaflöde plötsligt och allvarligt försämras. För de fall då den långsiktiga intjänandeförmågan inte påverkas nämnvärt finns det en mycket enkel regel som man då inte får glömma bort:

Aktiepriset kommer på sikt att återvända till ungefär den nivå det låg på innan problemen/olyckan.

Anledningen till detta är att ett företags korrekta värde bestäms av vilka sammanlagda framtida kassaflöden företaget kommer att ha (diskonterat till nuvärde). Tillfälliga motgångar har därför mycket liten inverkan på det sammanlagda framtida kassaflödet.

Två eleganta exempel som är på väg att uppfylla denna tes är Swedbank och BP. Bådas problem var av övergående natur och i takt med att marknaden får förtroende för att deras långsiktiga intjäningsförmåga är intakt eller i det närmaste intakt går aktiekursen mot tidigare nivåer. Sedan spelar det förstås roll om kursen innan problemet var "normal" i förhållande till vinsten eller ovanligt hög eller låg, t.ex. Swedbanks var ju kraftigt uppdriven, men principen är densamma. (Swedbank har ju dessutom genomfört nyemissioner så man måste förstås titta på den omräknade historiska kursen.)

Ett exempel:

Ett företag tjänar stadigt 100 miljoner per år. Det är då värt summan av alla framtida vinster, men för att förenkla kan vi säga att det på marknaden brukar värderas till 15 gånger årsvinsten (P/E 15).

Plötsligt händer något och man går istället back 100 miljoner och gör nollresultat året därpå, men sedan löser sig problemet och man är tillbaka på 100 miljoner kr i årsvinst.

Aktiekursen kommer då så snart marknaden har förtroende för att detta är bestående att uppvärdera företaget till tidigare nivåer.

Alla de som trodde att man skulle dra av BP:s saneringskostnader eller Swedbanks kreditförluster från det gamla börsvärdet för att hitta en framtida, naturligtvis mycket låg, sannolik kurs visste inte vad de talade om.

Allting handlar om den långsiktiga intjäningsförmågan. Vi som vet detta och utnyttjar det tjänar pengar och tvärtom.

6 kommentarer:

 1. Bra skrivet! Synd bara att många aktörer på börsen inte tänker på samma sätt, utan paniksäljer så fort problemet uppstår.

  Det värsta är nog ändå när aktier slaktas pga sånt som inte är ett konkret problem, tex meningslös amerikansk statistik. Men marknaden är inte särskilt smart. De senaste dagarnas handel i HQ aktien är bevis på det.

  Mvh Stefan

  SvaraRadera
 2. inte synd,bara bra. Annars uppstår ju inte lägen att dra nytta av för oss. :)

  SvaraRadera
 3. Hej Lou,

  tack för en mycket insiktsfull och läsvärd blogg. Tänkte bara berätta att jag tycker dina inlägg är ett välbehövligt avbräck mot den övriga ekonomiska rapporteringen som är så fruktansvärt kortsiktig. Jag brukar avsluta dagen med att titta in här på bloggen för att känna lugnet.

  Vänliga hälsningar,
  Henrik

  SvaraRadera
 4. Hej Henrik.

  Jättekul att du tycker det!

  SvaraRadera
 5. Grymt bra blogg! tror du ovanstående inlägg kan appliceras på Öresund?

  SvaraRadera