tisdag 14 september 2010

BASEL III och Swedbank


Äntligen har det presenterats vilka regler som kommer att gälla på sikt för storbanker genom Basel III. Det är minst sagt snårigt att hålla nån reda på alla definitioner av kapital i banker när man inte arbetar i branschen och inte får man mycket hjälp av svenska tidningar som inte riktigt verkar kunna kartlägga vad effekten blir för de svenska storbankerna. Det är inte minst svårt att få reda på hur reglerna för kapitaltäckning vid utlåning till bostäder kommer att påverka dem, inte minst Swedbank med alla sina privatkunder.

Hursomhelst har kravet på primärkapitalrelation landat på totalt 7 % för storbanker, vilket inte skall uppnås förrän om några år. Swedbank ligger i dag runt 10 %. Till detta kan man utan tvekan också föra möjligheten till stora återföringar av tidigare reservationer och sammantaget blir det en fortsatt mycket stor sannolikhet för fina utdelningar de närmaste åren.

Inte konstigt att aktien stiger hela tiden.

----------------------
Fem dagar kvar till valet och här bjuder jag på ett citat av Ronald Reagan som är lika aktuellt idag som på 80-talet

The best social program in the world is a job.

Passa på och njut av denna feelgood-film!

15 kommentarer:

 1. Hej!
  Vad tror du om extraordinär utdelning i Swedbank i höst nu när valet snart är färdigt (och politikerna inte har samma motiv för att protestera och samla röster om något sådant "hemskt" förslag skulle komma)?

  SvaraRadera
 2. Hej!

  Du som gillar roliga skribenter på bs. Kolla in Fingerprint rally kl 14:28. LOL

  SvaraRadera
 3. Antar at du röstar på moderaterna?:D
  Tänkte fråga om du är inne på yahoofinance.com någon gång och kollar? Dom har ett mycket fint verktyg (stock screener) som gör det lätt att hitta konservativa företag med fina rabatter. Hittade en som heter Fushi Copperweld, säljer under book value och utan skulder. Har växt 10% senaste 5 åren och handlas nu till 6.5 P/E. Synd att avanza inte har ett sådant verktyg men jag har lagt det som förslag.
  bra blogg.

  SvaraRadera
 4. Även Financial Times har en utmärkt screener.
  http://markets.ft.com/screener/customScreen.asp

  SvaraRadera
 5. Hej
  Trots risken att verka dum och opåläst frågar jag nu det jag länge funderat på. Det gäller köprådet för HM på 400kr. Trodde tidigare att det var före splitten. Men nu är jag mer än osäker, eftersom det fortfarande står 400kr. Själv ligger man med en hög pengar som är tänkta att köpa HM-aktier för. Men när?
  Tack för den mest givande bloggen!

  SvaraRadera
 6. Hej Mattias.

  Nej, jag tror absolut inte på något sådant. Swedbank är ytterst noga idag med att göra allting korrekt och inte på något tänkbart sätt uppfattas som lättsinniga med sina finanser. Mitt perspektiv är ALLTID det långa, jag tror på fina utdelningar från Swedbank, bl.a. beroende på återföringar, under de närmaste åren.

  SvaraRadera
 7. Hej "Anonym 1"

  En höjdare!

  Vore dock intressant att veta hur många av dessa som lever på bidrag för det de håller på med kan man inte försörja sig på med något enstaka undantag.

  SvaraRadera
 8. Tack för tipsen om screeners, själv har jag hittills bara använt Yahoo för att få långa historiska kurser. Samt för att det var intressant att följa börsöppningarna för två år sedan, en gång var DOW nere 11 % under den inledande handeln...

  SvaraRadera
 9. Hej "Anonym 4".

  Nej, det är den korrekta kursen, före splitten hade jag 800 kr. Dessa kurser är vad jag anser att en aktie är värd när man bedömer det korrekta värdet inklusive en tillräcklig säkerhetsmarginal. Detta ska ses på lång sikt, på 3-5 år ungefär. H&M:s intjänandeförmåga är ofattbart hög och de expanderar i en rasande takt därav att aktien är mycket köpvärd på dessa nivåer. P/E på nuvarande vinst är knappast över 20, med en sådan stabilitet i intjäningen och såpass hög expansionstakt vore minst 30 rimligt.

  SvaraRadera
 10. Hej f.d. moderatväljare.

  De som använder sin rösträtt till att protestera mot etablissemanget istället för att ta ansvar för Sveriges framtid förtjänar inte denna rättighet.

  Sverigedemokraterna har lika mycket med demokrati att göra som kommunisten Ohly.

  SvaraRadera
 11. Jösses, snacka om urspårning.. Hur ledde ett inlägg om Swedbank till politikst snicksnack? Ni anonyma kanske ska hålla er till andra typer av bloggar om ni har ett sådant behov att vädra era åsikter..?

  SvaraRadera
 12. Sheldon

  Det är ju Lou som börjar politiken, genom att länka till Moderat (sverigefientlig) film.

  Sedan måste jag säga att Lous demokratiförakt är skrämmande, att han inte anser att man har rätt att ha en åsikt mot etablissemanget får mig att tänka på Nordkorea alternativt tredje riket - skrämmande!

  Rösta på Sverigedemokraterna för demokratins skull!

  SvaraRadera
 13. Kan inte annat än hålla med om att Lous politiska inlägg på långa vägar håller samma klass som de placeringsinriktade. För övrigt en mycket bra blogg som du skall ha all eloge för Lou.

  /Tomas

  SvaraRadera
 14. Fd. moderatväljare.

  Den artikeln du länkade från wikipedia har inga som helst källhänvisningar. Kanske du kan fixa några sådana så att det blir lite mer trovärdigt?

  SvaraRadera
 15. Tyvärr verkar det som att fanatiska sympatisörer till extrema höger och vänsterpartier börjat sprida sin propaganda/smörja på olika ekonomibloggar.

  Har sätt liknande inlägg på ett antal bloggar som jag följer. Förhoppningsvis kommer dessa sympatisörer att krypa tillbaka till sina hål efter valdagen, och inte komma ut till nästa val.

  /Stefan

  SvaraRadera