onsdag 19 augusti 2009

Swedbank ute ur tunneln!

'
Betydelsen av Swedbanks nyemission går nog inte att överskatta. Hela det ofattbara fall för aktien som vi hade så stor glädje av under våren/försommaren kom sig av flera skäl, men ett var mycket mer betydelsefullt än andra, nämligen att många överskattade konkursrisken. Detta hjärnspöke är nu borta för alla som har möjlighet att påverka kursen.

Risken för att Swedbank skulle gå i konkurs var hela tiden låg och detta var anledningen att jag gick in så tungt i Swedbank. Dock är det ju trevligt nog så att även en låg konkursrisk ger enorma kursfall om det blir panik på marknaden och här hade vi ju ovärdelig hjälp av framförallt Dagens Industri som närmast drev en kampanj mot Swedbank understödda av Expressen, TV-nyheterna och många andra medier.

Både Q1- och framförallt Q2-resultatet kom in utan att något som ens liknade konkursrisk kunde anas av någon förutom vissa ideologer ("Skattebetalarna ska inte hjälpa bankerna!") som ju hursomhelst inte analyserar nyktert och så förstås en massa daytradande chattare med minimal koll. Härmed minskade placerarnas rädsla och byttes till en numera ganska gedigen tilltro till bankens förmåga att lösa sina baltiska problem och ledningens sanningsenlighet.

När nu 15 miljarder med 100 % säkerhet kommer in i banken, garanterade av ägare såväl som stora investmentbanker som uppenbarligen ser en chans att göra en god affär, samtidigt som anledningen till emissionen inte är en kris, utan att man vill stärka företaget så är naturligtvis marknadens rädsla för konkurs eller en kraftig minskning av det egna kapitalet helt bortblåst.

Detta gör att vi kan sitta lugnt i båten. Swedbank är ett stabilt företag med en stark ledning och mycket goda framtidsutsikter. Det går inte naturligtvis inte att veta hur det går de närmaste månaderna men på ett par års sikt kommer man med all sannolikhet att kommit ur sina dåliga krediter och tjäna stora pengar på nytt.

De som då har deltagit i nyemissionen kan glädja sig åt rejäla utdelningar för att inte tala om den enorma vinsten på kursuppgången den dag man säljer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar