torsdag 20 augusti 2009

Warren Buffett mitt i prick som vanligt

För några veckor sedan hade jag förmånen att få komma och lyssna på Jeff Immelt (GE:s VD) som var på besök i Sverige. Få personer har nog tillgång till mer information om situationen i världen än han som chef för världens mest spridda och diversifierade globala företag. Helt klart har också få personer hans intellektuella gåvor. Det var härligt uppfriskande att höra en statsman (vilket man ju är om man leder en ekonomi som är bra mycket större än de flesta länders) som inte behövde ta några större politiska
hänsyn och trots att han är amerikan kunna säga som det är.

Ett par guldkorn:

"Basically, the United States is bancrupt!"

Tydligare och bättre kan det inte sägas. Framtiden tillhör inte längre USA på samma sätt som den inte längre tillhörde Storbritannien efter Andra Världskriget, trots mycket längre världsdominans för dem än USA har haft sedan de tog över den rollen.

"The American consumed some 8 % more than they earned, probably that's not sustainable..."

Och ändå kan varken ledningen eller folket i USA förstå detta enkla faktum. Visst har de tvingats börja spara istället för att slösa, men att försöka få budgetunderskottet under kontroll innan det blir två biljoner (2 000 000 000 000) dollar per år är förstås inte att tänka på. Höja skatten för dem som tjänar mer än 250 000 dollar/år? Nej, helt oförsvarligt, bara för dem som tjänar mer än en miljon dollar är senaste förslaget. Hur dumt får det egentligen bli? Bara konsumera, inte betala. Barn kan förlåtas för en sån attityd, inte ett land.

I går skrev Warren Buffett denna fantastiska krönika i NY Times, läs och njut för bättre än så här kan det inte beskrivas.

Läxan för oss är förstås att USA:s draghjälp i världsekonomin obönhörligen kommer att avta medan den nya hjälpen kommer från dem som sedan länge de facto finansierar USA- framförallt Kina.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar