torsdag 27 augusti 2009

Daytrading är ett nätkasino

'
Den som skaffar sig ett depåkonto och sätter sig ned vid datorn och ser aktiekurserna stiga och falla hela dagarna kan lätt dra en mycket enkel och mycket felaktig slutsats:

Här är det enkelt att tjäna pengar- jag hade bara behövt köpa den här aktien här och sälja den här för att tjäna X tusen kr!

Jag trodde själv på detta när jag för ett antal år sedan skaffade mig ett konto på Avanza och plötsligt kunde handla i realtid, men det gick precis lika bra som på mitt spelkonto på Betfair där jag försökte spela på enstaka matcher eller på att trada snabba oddsrörelser. Pengar tjänade jag när börsen gick upp men sen kom förlusterna när det blev skakigare och dessutom missade jag en massa potentiella vinster när de aktier jag hade sålt steg 10 gånger så mycket som jag hade lyckats "ta hem".

Det är bara på de stora kursrörelserna som man kan tjäna pengar, detta upptäckte jag både på börsen och på Betfair där jag började spela på långa spel- framförallt vem som skulle vinna Premier League (där man under hela säsongen kan köpa och sälja odds som stiger och sjunker med ligaställningen).

Tillfälliga dippar är inget problem när man sitter still i båten och behåller sin aktie (sitt spel) tills kursen har stigit igen och säljer sin aktie först (dvs bokar sitt spel på Betfair) när kursen har stigit mer än vad som är motiverat. Tillfälliga dippar är däremot ett stort problem om man sitter belånad med en jättepost.

Varför förlorar man på att daytrada jämfört med att investera? Av två skäl: Därför att de vinster man gör äts upp av alla förluster man också gör och av alla courtage och därför att man missar alla de stora uppgångarna man hade fått del av som investerare.

Naturligtvis kan man tjäna pengar på kort sikt på daytrading, framförallt om börsen stiger, men på sikt försvinner vinsten och i värsta fall ens hela kapital. Annars skulle ingen hålla på med det idag. Hur många gånger har jag läst att folk var så glada över sina vinster på t.ex. Swedbank från 19 till 22 kr. Själv har jag hela vinsten från hela resan upp och mer lär det bli. Två citat är på sin plats:

If it looks too good to be true it probably is.

Den som vill försöka leva på att daytrada kan lika gärna försöka göra det på att spela roulette. (Warren Buffett)


'

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar