onsdag 5 augusti 2009

Swedbank stiger till skyarna... igen...

Det är som bekant de framtida vinstprognoserna som styr den kortsiktiga aktiekursen eftersom det är summan av alla framtida kassaflöden diskonterat till nuvärde som är företagets exakta värde.

Marknadens uppfattning om hur stora de framtida vinsterna blir varierar ju som bekant extremt mycket, varför vi kan göra fantastiska affärer om vi undviker att få panik men också undviker eufori.

På samma sätt som man som funamentalanalytiker ska glädja sig när aktier plötsligt blir fundamentalt undervärderade för att alla flyr i panik bör man, tycker jag, också bli lite tveksam när alla verkar hoppa på tåget så fort det börjar röra sig uppåt.

Swedbank är ju över 60 kr igen och visst, det är förstås möjligt att kursen stannar på dessa nivåer eller fortsätter att stiga, men det är nog inte så troligt.

Jag ska inte påstå att aktien idag är övervärderad, det är den inte, men glöm inte bort att i dagsläget


 • vet vi inte om Lettland kommer att devalvera
 • sitter Swedbank på ett berg av dåliga krediter i Baltikum
 • vet vi inte alls vad nettoförlusterna blir
 • och vi vet absolut inte vad som kommer att hända på kreditmarknaderna det närmaste året.

Nej, jag råder absolut fortfarande till köp i Swedbank, men jag tror absolut att man kommer att sjunka under dessa nivåer igen. Detta dels pga ovanstående punkter men också pga att marknaden är volatil och redan i morgon kan alla världens börser sjunka eller så sjunker hela världens banksektor på några relevanta eller irrelevanta dåliga nyheter.

För den som vill verkligen ta det långa perspektivet är aktien högst köpvärd, men bättre är att vänta tills den handlas ned igen.

2 kommentarer:

 1. Magnus,

  Jag vill komma i kontakt med Dig då vi verkar dela många uppfattningar om hur aktier skall analyseras, när det är dags att köpa, vad marknaden är till för etc. Jag kan komplettera din swedbank-bild ytterligare.

  Nås du via någon e-mail adress?

  Mvh Oskar

  SvaraRadera
 2. Hej Oskar.

  Skriv gärna till fundamentalanalys@gmail.com

  /Magnus

  SvaraRadera