fredag 21 augusti 2009

Dagens Industri en kvällstidning

'

DI älskar att vara kvällstidning och tolka allting så att det blir rubriker- se bara dagens förstasida på nätet- t.o.m. länkarna nedanför den stora ”nyheten” (Stresstest bidrog till nyemissionen) insinuerar nåt fuffens (”Swedbank dröjer om detaljerna” dvs en redan känd nyhet och ingenting konstigt med det samt ”Sparbankstiftelserna: Vi fördes bakom ljuset”.

DI vet att folk inte vet vad en stresstest är och blandar samman det med hur situationen är idag.
Vad han har sagt är förmodligen bara ett direkt svar på en insinuant fråga i stil med "Påverkar inte också stresstesterna ert beslut att göra en nyemission?" Vad svarar man på en sån fråga? Ja eller ja?

Med tanke på de stora framgångar som DI hade i våras med sin lösnummerkampanj förstår man ju att de gärna försöker igen, men nu är det naturligtvis mycket svårare för dem än då. Hur många oroliga småaktieägare och privatkunder lär inte ha köpt DI då när man varje dag kunde "avslöja" att banken höll på att gå i konkurs.

Inte för att jag klagar- tack vare detta fall har jag tjänat ett sexsiffrigt belopp om dagens kurs står sig eller stiger, vilket jag är nästintill helt säker på. Mer kommer det att bli inte minst tack vare nyemissionen.

Dock är det deprimerande att tidningar i Sverige kan klara sig undan med sådana påståenden utan att ha belägg för den. I t.ex. USA krävs mycket mer på fötterna när man skriver och det krävs också av pressetiken att man låter även företag kommentera anklagelser och negativa påståenden innan de trycks. Hade de skrivit nåt sånt där så skulle de ha fått svidande kritik inte minst när de tvisade sig hur fel de hade.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar