onsdag 12 augusti 2009

Stilla köpinpulserna

'
Ingenting, absolut ingenting, är enligt min erfarenhet mer gynnsamt för ens förmögenhet än att man kan stilla sina köpinpulser när marknaden sjunker.

Även om man lyckas tygla sin rädsla när situationen är omvänd och köpa när blod flyter på gatorna som god fundamentalanalytiker så kan aldrig detta kompensera för överilade köp av dåliga aktier eller för den delen bra aktier på för hög nivå. Detta pga att man mycket snabbt förbrukar sina vinster med de överilade köpen.

Det är egentligen samma sak som i spel, vilket den som har varit inne på den "marknaden" vet av egen smärtsam erfarenhet- om bara spelar när oddsen helt klart är till ens fördel, dvs "överodds" så vinner man pengar men när det kliar i fingrarna och man s.a.s. letar efter dagens spel så hoppar man på fel och alldeles för många tåg och alla ens tidgiare vinster och mer därtill förbrukas på nolltid.

Mitt råd om man känner minsta eufori pga att man sitter och tittar på kursen så ska man inte handla. Köpglädjen får bara komma från att man känner att kalla fakta (och magkänsla om man vet att man kan lita på den) talar för att man ska köpa. Då får man förstås inte vara harig- ju billigare man kan handla nåt som är värt mycket, desto mer måste man vara beredd att riskera. Törs man inte det så bör man köpa en indexfond istället.

Kostnaden för att inte köpa är alltid 0 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar