onsdag 12 augusti 2009

MSAB-pressmeddelande

'
MSAB har glatt i alla fall mig, men förmodligen inte alla wannabe daytraders med att inte gödsla marknaden med pressmeddelanden så som de gjorde för ett par år sedan. Detta meddelande idag om ett slutet ramavtal med franska inrikesdepartementet ser förstås mycket trevligt ut, men marknaden överreagerar som vanligt. Det känns som så ofta i MSAB att många köpare glömmer att ingenting annat än riktiga order ger intäkter.

Jag hoppas som alla aktieägare (äger dock idag "bara" 3600 aktier) på alla sätt att detta leder till rejäla order, men uppenbarligen är det "bara" ett ramavtal. Den som har hängt med ett tag i MSAB-svängen minns ju att det är precis denna sorts upphandlingar, dvs ramavtal utan garanterade order, som Joel Bollö (VD) tidigare har sagt att man inte prioriterar eftersom de "sällan ger någonting" som jag minns att han sade. Det är f.ö. samma erfarenhet jag har från det företag där jag arbetar.

MSAB är trots att man delar ut till aktieägarna samt lägger pengar på återköp (tycker jag dock bättre om) som behövs för expansion och produktutveckling ett bra företag med en förmodligen alldeles lysande framtid. Men den som tror att denna framtid har anlänt för att man har slutit ett ramavtal bedrar sig med all sannolikhet.

4 kommentarer:

 1. Hej Magnus, kanske borde man ha köpt Obducat för 0:44 kr/st. Men det är väl knappast för sent ännu. Är emissionen genomförd nu och handeln med de "nya" aktierna införd? Tack för en i övrigt suverän blogg. Hälsningar Nils

  SvaraRadera
 2. Hej

  Jag har varit med i MSAB-svängen i ganska många år och har inget minne alls av att Joel ska ha sagt något sådant. I det förra "Ramavtalet som MSAB tecknade med Franska inrikesministeriet så gav det över 100 sålda XRY över en 2-årsperiod så jag håller inte all med dig om att denna PR inte betyder något alls i for av ordrar. Som vi alla vet så är Joelextremt försiktig när det gäller uttalanden och ordrar så när de släpper något så kan man ta för givet att det är oerhört viktigt.

  SvaraRadera
 3. Hej Tobias och tack för din kommentar! Det är alltid intressant att diskutera MSAB, inte minst för att jag har varit inne så förhållandevis länge.

  Jag hittade citatet nu efter lite letande i bokslutskommunikén för 2006: "Vår erfarenhet säger oss också att stora ramavtal sällan leder till stora försäljningsvolymer, snarare tvärtom." (Du hittar det här: http://www.msab.com/upload/Downloads/PressReleases/Year-end%20report%202006.pdf.)

  Vad jag menar är skillnaden mot förra gången är att det då var ett pressmeddelande om ett ramavtal och en förhållandevis (sett till deras volymer då) stor order(http://www.msab.com/en/About-Micro-Systemation/News2/Press-release-2007-11-07-FR/)

  Jag hoppas på alla sätt att detta blir ett genombrott för tidigare har man ju inte sålt så mycket till Frankrike. Vad jag menar är bara att det inte är några säkra pengar, i alla fall är det inte säkert att det blir stora pengar.

  Som jag skrev är jag också glad att de nu är mer försiktiga med pressmeddelanden, förr om åren kom de ju i princip ett i månaden, ofta hypande ganska små grejer. Då känns det som om man har en agenda, förmodligen att driva upp kursen kortsiktigt.

  /Magnus

  /Magnus

  SvaraRadera
 4. Hej Nils.

  Just nu är handeln igång med de nya rätterna, dvs uniträtterna, de heter "Obducat BTUB" (https://www.avanza.se/aza/aktieroptioner/kurslistor/aktie.jsp?orderbookId=184053).

  De skall enligt planen omvandlas till aktier och optioner "i slutet av augusti".

  /Magnus

  SvaraRadera