tisdag 25 augusti 2009

Varför stiger börsen "omotiverat"?

'
Gång på gång klagas det på bloggarna och bland medias många krönikörer på att börsens uppgång det senaste halvåret är omotiverad. Vad man menar är att det inte har kommit tillräckligt med goda nyheter för att motivera denna uppgång.

Detta är ett helt felaktigt synsätt!

I höstas/vintras var det väldigt många företag som värderades alldeles för lågt i förhållande till sin långsiktiga intjänandeförmåga, dvs de var fundamentalt undervärderade. Exempelvis Boliden som är ett utmärkt företag var ett tag nere under p/e 2 sett till fjolårsvinsten bara för att råvarupriserna pga kreditkrisen tokdök. Företaget hade inga strukturella problem eller liknande.

Swedbank skrevs ned i pressen och höll på att få en konkursvärdering, samma sak var det med massor av verkstadsbolag. Dessa företag har alla stigit utan att ha lämnat några fantastiska rapporter, varför?

Många tror uppenbarligen att även när en aktie har tokfallit tillsammans med börsen måste det komma bra resultatrapporter eller nyheter från företaget för att en uppgång ska vara "motiverad". Så är det inte!

Det räcker med att paniken avtar och folk inser att världen och detta företag inte kommer att gå under för att dess aktiekurs skall repa sig, dvs börja röra sig mot vad som är fundamentalt motiverat. Ju längre det är från sitt verkliga värde, desto snabbare stiger det sen.

Jämför med en boll som du håller under ytan. Det krävs en kraft för att hålla nere bollen (för aktier t.ex. stora svarta rubriker om världen eller företaget). Det behövs mer kraft ju lägre man har dragit ned bollen under ytan. Du behöver ju inte fylla på med mer luft för att bollen ska stiga mot ytan, bara släppa den. Förmodligen hoppar den dessutom upp över ytan när den når upp, dvs för följa analogin med aktier- de blir ibland övervärderade pga att aktien får rusa för högt, men kommer förr eller senare alltid ned på en rimlig nivå.

Börsen och enskilda aktier i bra företag stiger nu för att investerare inte längre är livrädda, utan istället ser framåt. Den som tycker att det är "för tidigt" har missat det grundläggande- en aktie värderas inte efter vad företaget har för resultat idag, utan för vad marknaden tror att det framtida resultatet kommer att bli!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar