fredag 21 augusti 2009

Stålberg snart borta

Carl-Eric Stålberg vill sitta kvar som ordförande i Swedbank. Det kan man förstås förstå. Det är en mycket respektingivande position i det svenska näringslivet och med tanke på hans "record" som medansvarig till excesserna i Baltikum är det ju inte troligt att han kan komma tillbaka till en liknande position någon annanstans.

Dock är Stålberg naturligtvis förbrukad. Varför skulle man sitta kvar med honom när hans försvinnande skulle visa att man fortsätter att städa ut det gamla och omfamna den nya image som man vill kommunicera, dvs ansvarsfullhet och styrka?

Carl-Eric Stålberg är och förblir en av de två symbolerna för den gamla tiden och eftersom VD fick gå är det bara naturligt att ordföranden får göra det också. Han kan ju inte precis påstå att han blev förd bakom ljuset.

Att han låter sig intervjuas i både DN och DI idag visar bara på hans desperation. För företaget och därmed aktievärdet är det viktigt att det sker snart och under ordnade former. Det tror jag att Mikael Wolf redan har planerat för.

2 kommentarer:

  1. VD planerar inte en styrelsemedlems avgång. Det är bolagsstämman, där aktieägarna beslutar, som avgör vilka som skall ingå i styrelsen. Tiden mellan bolagsstämmor krävs det konstaterat brott eller att styrelsemedlemmen självmant resignerar för att utträde skall ske.

    SvaraRadera
  2. Naturligtvis bestämmer inte VD om styrelsen, styrelsen bestämmer ju vem som ska vara VD, men jag misstänker att VD vill ha bort Stålberg som är en belastning för företaget.

    Väldigt många VD:ar har medverkat till att byta ut i deras tycke dåliga ordföranden.

    SvaraRadera