fredag 2 april 2010

Wall Street 2...


Filmen Wall Street är en av mina verkliga favoritfilmer, vilket kanske låter lite larvigt med tanke på hur uttjatade fraserna "Greed is good", "Money never sleeps" o.s.v. är vid det här laget. Anledningen till att jag tycker om den, förutom att den förstås beskriver en intressant epok och har bra skådespelare i alla roller, är att den är fullproppad med godsaker, i alla fall för oss som är väldigt intresserade av värdepappersmarknaden. Om du ser om den kan du lyssna efter alla referenser till kända, verkliga bedragare, trick, metoder och annat.

Om man ser den som ett tidsvittne blir det extra bisarrt att veta att det var först vid den här tiden, mitten-slutet av 80-talet som det överhuvudtaget blev förbjudet med insiderhandel i Sverige. När det första, ganska begränsade förbudet kom 1986 så skrek den då så snäva gruppen svenskt börsfolk i högan sky och framförde ofattbara argument som att insiderhandel i själva verket var bra för marknaden. En annan, väldigt svensk tes, var att man ansåg att "marknadens parter" själva skulle ha hand om eventuell reglering av insiderhandel. Ganska otroligt är man tänker på att insiderhandel förbjöds redan på 30-talet i USA.

Om man sen går vidare i sina tankar kan man fundera på hur vissa svenska börsprofilers väldigt stora förmögenheter byggdes upp under decennierna innan insiderhandeln förbjöds...

Lite underhållande så här 23 år senare är hur Wall Street beskriver den extrema fixeringen vid pengar och vad man kan få för pengar blad aktiemäklare i ett 80-talsperspektiv. Denna fixering har förstås bara breddats till allt fler grupper idag och excesserna jorden runt framförallt innan kreditkrisen var enormt mycket värre, vilket gör att filmens karaktärer i dessa avseenden är på lekisnivå i sitt vansinne.

Nu håller man som bekant på och färdigställer uppföljaren, Wall Street, Money never sleeps. Efter att ha sett trailersarna (här och här) blir man förstås sugen att se den, men som vanligt är förstås risken mycket stor att man kommer att bli besviken. Fast jag tycker ju att musiken i den andra trailern var mycket välvald...2 kommentarer:

  1. Tänk, jag tittade faktiskt på ettan så sent som igår. Det kändes som ett måste efter att ha läst Michael Lewis bok Bluffpoker / Liars Poker.

    :)

    SvaraRadera
  2. Då bör du inte missa att läsa om hur det sedan gick för Salomon- nära konkurs pga bisarra regelbrott, Buffett går in som styrelseordförande m.m. om du inte redan har läst det. Du kan utgå från wikipedia-artikeln och sedan läsa källhänvisningarna, bl.a. NY Times. Humor! http://en.wikipedia.org/wiki/Salomon_Brothers

    SvaraRadera