onsdag 28 april 2010

Boliden tuffar på!


För oss som inte hänger upp oss på vad analytiker har gissat sig till inför Bolidens rapport är det mycket glädjande läsning som man bjuder på. (Jag skriver medvetet "gissat" eftersom det är så enormt många faktorer som påverkar Bolidens resultat, varav flera är helt okända för utomstående.)

 • Produktionen i Aitik igång enligt plan efter utbyggnaden
 • Intäkterna har ökat rejält (+41 % på ett år) och resultatet blev 3,21 kr per aktie
 • Malmhalten i Aitik som alla gjorde sånt väsen av förra rapporten är nu 25 % högre igen, vilket visar med all tydlighet att halten varierar kraftigt kvartal för kvartal
 • Beslut om att tredubbla återvinningen av elektronikskrot i Rönnskär

Visst finns det negativa faktorer också, t.ex. koncentratbristen på marknaden och reparationsstörningar i Tara m.m. men detta är tillfälliga problem, sånt som händer och inga strukturella prblem verkar finnas alls.

Boliden är på rätt plats vid rätt tidpunkt och har dessutom en ledning som styr företaget mästerligt. Om metallpriserna hålls på dessa nivåer och ingenting otrevligt i övrigt inträffar skulle jag inte bli förvånad om man kommer att tjäna uppåt 15 kr/aktie i år. Utdelningen kommer i så fall med all sannolikhet att fördubblas och kursen kommer att justeras uppåt rejält med tiden.

Med tanke på hur eftersatt Dagens Industris kunskap om Boliden sedan många år verkar vara så är det väl inte konstigt att de lyckades sätta rubriken "Bom för Boliden!" för sin artikel.

Samma visa var det vid förra rapporten, trots många goda nyheter bland ett par dåliga och starkt resultat och utdelningsbesked, men man nådde ju inte de heliga analytikernas "prognoser". Aktien sjönk omedelbart rejält för att sedan stiga ung. 25 % på ett par månader.

Herregud! Hur länge ska dessa proffsanalytiker få sätta agendan för vad som är bra respektive dåligt? Är det något som är dåligt är det analytikernas förmåga att korrekt uppskatta företagens resultat och vart aktiekursen kommer att ta vägen i framtiden. Det är analytikerna som borde ställas till svars för denna oförmåga, inte företagen för att de inte levererar i linje med vad analytikerna fått för sig.

(Kurs just nu: 99 kr)

4 kommentarer:

 1. Du har Så rätt så

  Mvh Fabrikörn ...

  SvaraRadera
 2. Tredubblad e-skrotsåtervinning i Rönnskär gör Boliden mindre känsligt för koncentratbrist (koppar). Analytikerna fattar noll, som vanligt.

  SvaraRadera
 3. Tack för en bra blogg. Skall investera 30 000 på minst 12 månaders sikt. Tittar mycket på din blogg i mina val. Vad tror du är bäst att gå in i Swedbank, SSAB eller Boliden.

  SvaraRadera
 4. Tack för alla kommentarer!

  Alla tre är bra företag, jag tror dock att Swedbank är det allra lägst värderade företaget. Dock tycker jag att ett år är en för kort tid, men du skriver ju "minst" så du verkar ju hålla öppet för längre innehav. Jag själv tycker att tre år är det minsta man ska tänka sig när man köper en aktie.

  SvaraRadera