torsdag 1 april 2010

Månadsrapport 1 april 2010


Mars har som bekant varit en stark börsmånad. Boliden har stigit rejält tillsammans med Diamyd och månades stjärnskott MSAB. Micro Systemation har börjat värderas lite mer rättvisande i förhållande till det faktum att företaget visar god vinstökningstakt och överhuvudtaget har en mycket bra affärsidé och licensieringsmodell.

För ovanlighetens skull har jag köpt en ny aktie, men mitt intresse i H&M är ingen nyhet för den som läser den här bloggen. Lite irriterande att den har stigit så mycket sedan jag började intressera mig på allvar vid årsskiftet, men det är ju inget fel i att betala för kvalitet heller.

En ytterligare fördel med nya investeringar är förstås att tyngdpunkten på Boliden och Swedbank minskar något och en viss diversifiering ska man ju ha.

På rullande tolv månader har portföljen utvecklats så här:

Mitt konto +121,9 % SIXPRX +69,6 %Utveckling sedan årsskiftet (Avanza har dock ej uppdaterat denna graf, det sker tydligen med några dagars mellanrum, vilket gör att de senaste tre dagarnas stora uppgång för både Boliden och Swedbank inte syns):

Mitt konto +8,3 % SIXPRX +9,0 %


Fördelningen är just nu (obs att den enorma tyngden på Swedbank och Boliden till ung. hälften beror på deras mycket starka utveckling det senaste året, resten är medveten fokusering):

Boliden 31 %
Diamyd: 6 %
H&M: 7 %
MSAB: 6 %
Obducat: 1 %
SSAB: 7 %
Swedbank pref: 41 %

Efter H&M-köpet har portföljen nästan inga kontanter alls. Ingen belåning förekommer.

8 kommentarer:

 1. Hur kommer det sig att du inte köpt in Nokia?

  SvaraRadera
 2. Jag har hittills avstått från av låna och bara köpt i den takt jag kunnat tack vare tillskott till depån och utdelningar. Om jag ska låna någon gång så anser jag att det kräver ännu mer säkerhetsmarginal på kursen än vid vanligt köp, men om Nokia faller kan det bli aktuellt. I annat fall kommer jag förmodligen att köpa detta år hursomhelst så länge kursen är OK förstås.

  SvaraRadera
 3. Varför säljer du inte av lite Boliden och använder likviden till aktier/bolag med större potential? Personligen så avyttrar jag en del av de aktier som under en lång tid gått bra och där potentialen för ytterliggare uppgång är mindre än andra prospekts. Min mentala hälsa mår också bättre om inga aktier i portföljen viktar mer än säg 15% av totalen. Det svänger annars lite för mycket för min smak :-)
  Bara en tanke.. Vore kul att höra din åsikt.

  SvaraRadera
 4. Hej.

  Det är helt rätt att sälja en aktie om man tycker att något annat har bättre potential, men absolut inte som många gör, bara för att den har stigit med t.ex. 100 % eller liknande. Tänk alla de som sålde H&M och Nokia tidigt...

  Jag anser att Boliden av många skäl har en utmärkt potential de närmaste 5-10 åren, men skulle jag av någon anledning ändra mig så kan jag förstås sälja allt eller delar, men det känns osannolikt idag.

  Det är jobbigt ibland när en aktie tokrasar i värde (mina första Boliden föll t.ex. från typ 160 till under 15 som lägst), men det är en del av spelet och bara karaktärsbyggande.

  För att maximera sin potential msåte man förutom att välja rätt aktier också fokusera sina innehav rätt och då är det nödvändigt att lägga en stor summa på de mest som sammantaget har störst potential men med ett riskperspektiv alltid närvarande. Diamyd har t.ex. störst potential av alla mina aktier, men det är en högriskaktie, tro inget annat, så att lägga t.ex. 30 % av sin portfölj i den är inte så smart tycker jag. Swedbank och Boliden är oerhört mycket lägre risk.

  Som alltid finns det ett bra Buffett-citat: Om man inte klarar av att en nyinköpt aktie faller med minst hälften i pris har man inte på marknaden att göra.

  SvaraRadera
 5. Hej Lou,

  vilken investeringsstrategi har du?
  Dvs, vilka regler har du satt upp för din portfölj gällande köp & försäljning?

  SvaraRadera
 6. Hej Intresserad.

  Jag köper bara (i mitt tycke) fundamentalt undervärderade aktier vars pris dessutom ger en beryggande säkerhetsmarginal och säljer endast när en aktie är klart övervärderad eller när en annan aktie har betydligt bättre potential. Horisonten är 3-5 år på de flesta placeringarna, dvs det är på den tiden jag räknar med att marknaden har korrigerat priset uppåt.

  Därutöver fokuserar jag kapitalet mot dem som riskavvägt har bäst bedömd potential.

  Detta var mycket kortfattat, du bör läsa tidigare inlägg för att få en mer komplett bild av min strategi.

  SvaraRadera
 7. Tack för ett bra svar. Har du möjlighet att länka till detta inlägg?

  P.S. Jag letade efter det före min första kommentar men fann det ej.

  SvaraRadera
 8. Hej Intresserad.

  Det är inte något specifikt inlägg jag menar, utan överhuvudtaget vad jag har skrivit tidigare. Du kan börja med etiketterna Fundamentalanalys och Essäer.

  SvaraRadera