onsdag 7 april 2010

Börsens uppgång (2)


Som alltid när börsen har stigit några veckor så kommer ropen på vargen. De senaste kvartalsrapporterna sägs vara "intecknade" och det är allmän fara på taket. Dessa skrik får de riskobenägna att sälja sina aktier, vilket säkert i de flesta fall får dem att förlora de rejäla uppgångar som kommer. För uppgångarna kommer, kanske under april månad, kanske om två år.

Vad många inte förstår är att aktier stiger (eller sjunker) på sina framtidsutsikter, inte så mycket på senaste kvartalsrapporten. Om marknaden ser ljuset vid horisonten så stiger kurserna och tvärtom. Massor av andra saker påverkar förstås såsom räntan, riskaptiten osv men grunden är hur framtiden för tillfället uppfattas och just nu är man uppenbarligen mer optimistisk då Grekland inte verkar bli nån katastrof, Kina m.fl. tuffar på mycket starkt o.s.v.

Naturligtvis blir det tvära fall också, men de beror också på hur marknaden ser på framtiden och ju mer "ljus" som har räknats in i kurserna desto hårdare blir förstås fallet om framtiden plötsligt inte alls verkar vara så ljus. Idag räcker det med några negativa kommentarer, konjunkturrapporter eller rykten för att få börserna att falla. Dock spelar ju inte volatiliteten på börsen någon som helst roll på sikt.

Volatiliteten ska välkommnas och användas för att köpa billigt och sälja dyrt, inte leda till magsår.

På samma sätt som börsen kunde falla långt mycket lägre än någon hade kunnat ana (Boliden 14 kr, någon intresserad?) så kommer den att på sikt stiga snabbare och högre än vi kunde tro var möjligt. Sen kommer den att sjunka igen och stiga o.s.v. så har det alltid varit och så kommer det alltid att vara. Glöm bara inte att riktningen är uppåt över tiden.


6 kommentarer:

 1. Hejsan! HM rapporterar ju på torsdag, som du säkert vet. Vad tror du inför rapporten? P(e-talet är ju högt, förväntningarna verkar ju vara högt ställda inför denna rapport. I hur stor utsträckningen anser du att man kan ta analytikernas genomsnittliga förväntningar för att vara marknadens?

  Vad tror du om att handla mini futures om resultatet avviker från det som i genomsnitt förväntas av analytikerhusen?

  Skriv gärna ett inlägg om HM inför rapporten!

  peace

  SvaraRadera
 2. Hej Henrik.

  Ärligt talat har jag inte en aning om hur deras rapport kommer att bli, vad jag däremot är helt säker på är att H&M kommer att fortsätta vara en mycket bra investering på sikt.

  H&M är enormt överanalyserat idag, alla försöker räkna ut marginaler, försäljning, reors inverkan o.s.v. men det gör också att många missar skogen för alla träd.

  H&M:s p/e är högt och ska vara högt eftersom det är ett i grunden enormt lönsamt företag som växer snabbt och tas emot med öppna armar av kunderna vart än de kommer. De har dessutom fortfarande kvar stora delar av världen att expandera till. Om det inte händer någonting mycket oväntat är företaget dubblet så stort och tjänar mer än dubbelt så mycket om 5-7 år.

  Man kan absolut inte likställa analytikernas prognoser med marknaden, det är helt fel och om de två sammanfaller så är det bara slumpen. Se mina tidigare inlägg för ytterligare diskussion om detta: http://fundamentalanalys.blogspot.com/2009/07/skillnaden-mellan-marknaden-och.html
  och även http://fundamentalanalys.blogspot.com/search/label/Analytiker

  Jag kan för lite om såna produkter (mini futures och liknande) för att uttala mig.

  SvaraRadera
 3. Tackar för snabbt svar Lou.

  Till hur högt P/e-tal tycker du att HM är köpvärt, om man inte ska äga den i mer än 2 år? Du som är "värdeinvesterare" vill väl inte köpa på p/e över 20 och väntar hellre till nästa krasch om 5 år, eller?

  peace

  SvaraRadera
 4. Jag har gjort ett köp och behåll lås in i mina Boliden aktier . Jag hoppas på utdelningarna här .

  Nu närmast ser jag fram i mot Bolidens Bolagsstämma där jag tänker närvara

  Mvh / Fabrikörn !

  SvaraRadera
 5. Hej igen Henrik.

  Det går inte att bara titta på p/e, utan man måste utgå från vilken vinst man normalt gör och troligen kommer att göra i framtiden. Exempel: Ett bolag kanske tillfälligt bara tjänar en miljon mot normalt 500 miljoner. Vid den tidpunkten är troligen p/e mycket högt eftersom t.ex. p/e 20 skulle innebära att företaget kunde köpas för 20 miljoner.

  På samma sätt funkar det med cykliska företag, deras p/e är oftast mycket höga när de inte tjänar några pengar i lågkunjunkturen och ganska låg när de tjänar mycket eftersom marknaden inte räknar med fortsatt goda tider.

  H&M kommer troligen att tjäna väldigt mycket pengar, även om det blir dåliga tider och är därför köpvärd om man står ut med svängningarna. Ett mycket bra företag kan alltså även i värdeperspektiv köpas på ganska höga p/e eftersom vinsten kommer att fortsätta öka och därmed aktiepriset även om p/e kanske inte stiger.

  SvaraRadera
 6. Hej Fabrikörn.

  Du kommer inte att ångra ditt köp!

  SvaraRadera