tisdag 23 mars 2010

Veckans Buffett


The basic idea of investing is to look at stocks as businesses, use market fluctuations to our advantage, and seek a margin of safety. That's what Benjamin Graham taught us. A hundred years from now they will still be cornerstones of investing.

Att förneka Ben Grahams betydelse för aktieanalys vore som att förneka Gutenbergs betydelse för boktryckarkonsten. Före Graham fanns det helt enkelt inget som hette aktieanalys- det var han som skapade den i en värld där man trodde att aktiekurser alltid var korrekta och vidare analys därför meningslös.

Trots Grahams enorma betydelse för Buffett så vore han inte den han är idag utan Phil Fishers lära om att företags ledning har enorm betydelse, så också att bara investera i saker man förstår och att begränsa sig till ett fåtal aktier. Inte heller får man glömma John Burr Williams inflytande- det var han som först formulerade vad värdet på ett företag (intristic value) var- summan av alla framtida kassaflöden diskonterat till nuvärde.

4 kommentarer:

 1. Hej,

  Först och främst: tack för en otroligt givande blogg. Ditt arbete uppskattas av många och det har varit väldigt lärorikt för mig under mitt första år av börshandel!

  Jag tänkte fråga en fråga som är orelaterad till ovanstående inlägg: Hur ser du på de senaste dagarnas uppgång i Diamyd till den väldigt glädjande men smått otroliga nivån på 160:-?

  Jag har länge väntat på ett läge att köpa på mig mer men som med mycket annat här i livet så har jag väntat lite för länge och sitter med en otillfredsställande mängd aktier just nu. Vilket håll tror du att Diamyd kommer att röra sig åt på kort sikt i ljuset av denna uppgång och varför? Funderar nämligen på att gå emot Buffets filosofi och göra en kort trade, för det svider med så låg avkastning när aktien har blivit en raket.

  Vad har du för övrigt för tips om man som nybörjare sitter i en sits där en aktie börjar stiga och man hade önskat att man hade fler? Jag hamnar i någon sorts paralys där jag konstant känner att "Jag köper mer om den backar lite" men aktien fortsätter bara att stiga...

  Tack så mycket för ditt svar!

  Mvh,
  Alexander W.

  SvaraRadera
 2. Hej!

  Jag är också mycket intresserad av Diamyd och av din blogg.

  Jag har läst redeyes analys daterad 14 okt 2009 många gånger och ser att deras beräkningar skiljer sig från Anders Essen-Möllers resonemang i artikeln i Realtid. Om jag förstått det rätt så räknar Redeye med royalty motsvarande tre miljarder SEK från den totala försäljningen av typ1 och LADA vaccin. Så långt kan det vara rimligt men att sätta ett börsvärde till endast 2,8 miljarder är för mig orimligt.

  Essen-Möller nämnde en vinstmarginal på 80% som jag tror att du varit inne på också, låter rimligt = 2,4 miljarder SEK vinst/år. Lägger man till det ett pe på mycket lågt räknat 10 får man börsvärdet 24 miljarder SEK dvs 837SEK/aktie räknat på dagens 28,7 miljoner aktier.

  Har jag missat något i Redeyes resonemang? Hur ställer du dig till min beräkning, är jag ute och cyklar? Om vi antar att detta är rimligt plus nyheten om eventuell lansering redan nästa år så tror jag att man begår ett misstag om man väntar på att tidigare låga kurser ska upprepas. Men framtiden får ge oss facit.

  Tack för en mycket intressant blogg!

  MvH Hans B

  SvaraRadera
 3. Hej Alexander.

  Gör dig själv en tjänst och försök inte trada aktier. Visst, du lyckas kanske ett par gånger, men du har inte oddsen på din sida så det är ingen bra idé.

  Jag anser inte att Diamyd idag är köpvärd på 160 kr, om man ska få denna värdering köpvärd när ännu så mycket återstår så måste man blunda hårt inför det faktum att 1) man har ännu inte alls fullrekryterat usa-studien, 2) fas 3-studien är alltså inte alls klar, 3) man måste sedan få ett godkännande i EU och USA, 4) man måste få igång försäljningen, vilket inte betyder att det är svårt att sälja, bara att vi inte har en aning om idag om det verkligen inom ett par år blir en kioskvältare eller om det helt enkelt är svårt att komma in med en helt ny produkt.

  Observera att jag tror stenhårt på företaget, men det finns gränser för vilken nivå en aktie ska upp till i olika scenarier. Jag tror med tanke på att det ännu är långt kvar att aktien kommer att sjunka tills vi "vet".

  SvaraRadera
 4. Hej Hans.

  Redeyes beräkningar är lite snåriga tycker jag med olika värden och sannolikhetsberäkningar. Jag tycker deras analys främst är intressant för att den går igenom företaget grundligt, men vi får inte glömma att det är Diamyd som har betalat för analysen, vilket är tveksamt om det är korrekt tycket jag.

  Jag tror liksom du på siffror runt en tusenlapp för aktien, men sannolikheten för att det ska ske är svår att uppskatta. Jag tror itne på en lansering 2011, det som ska bli riktigt bra tar ofta en väldig tid.

  SvaraRadera