onsdag 17 mars 2010

Otålig, otåligare, diamydägare...


Diamyd steg idag mer än 5 % på egentligen inga nyheter alls i en intervju med VD Veckans Affärer. Förhandlignarna fortsättet och VD försöker tona ned förhoppningarna om att det blir en stor up front-betalning, vilket hon förstås har insett att marknaden förväntar sig när kursen har stigit så fort på kort tid.

Det är inte precis första gången som icke-nyheter får aktien att stiga och även om det säger en hel del om hur goda förutsättningar Diamyd har, vilket förstås också är grunden för mitt intresse de senaste tre åren, så säger de snabba uppgångarna och framförallt de efterföljande nedgångarna ännu mer om hur otålig marknaden är.

Om vi bortser från vaccinets potential så tycket jag att Diamyd-vaccinet karakteriseras av två ekonomiskt mycket viktiga faktorer: framtagandet av läkemedlet har varit mycket billigt jämfört med andra vaccin, men samtidigt och kanske till stor del p.g.a. detta har det tagit mycket lång tid att nå fram till där vi står idag.

Läs t.ex. och begrunda vad Diamyds styrelseordförande och eldsjäl Anders Essén Möller sade för drygt två år sedan på Realtid.se . Det är faktiskt inte så mycket som har förändrats sedan dess- man har visserligen säkrat finansieringen och avslutat fas 2-studierna framgångsrikt sedan dess samt påbörjat fas 3-studierna, men den amerikanska är långt ifrån fulltecknad ännu och där vet vi faktiskt fortfarande inte hur lång tid detta kommer att ta. En annan slående likhet med dagens situation är att man redan då förhandlade med flera parter för att se om man kunde få till licensavtal som man var nöjd med.

Viktigast är kanske att läsa att man då trodde att man skulle vara klar med fas 3-studierna redan hösten 2010, nu vet vi att det blir ung. ett år senare och därmed förskjuts ett ev. godkännande och försäljningsstart lika länge.

Naturligtvis spelar det långa tidsperspektivet ingen roll för oss som investerar i Diamyd till skillnad från alla spekulanter. Det är mycket bättre att man får ett bra avtal än ett snabbt avtal när man har finansieringen klar idag för ytterligare ett par års drift. 

Avtalsförhandlingar tar tid och att hänga på VD:s läppar och krampaktigt försöka tolka vad hon säger till att nu är avtalet "snart" i hamn är meningslöst. Det gör dessutom att man får betala mer än nödvändigt för sina aktier.

Jag tror som jag skrivit tidigare att Diamyd kommer att handlas mycket billigare än den gör idag under det kommande året, inte för att jag inte tror på företaget, utan för att det finns väldigt mycket otåligt kapital i aktien idag. När så sker kommer jag att öka mitt innehav rejält.

10 kommentarer:

 1. Hej, hur ser du på att Diamyd är börsnoterade? För mig känns det som ett svaghetstecken hos denna typ av bolag. Varför har man inte lyckats väcka intresse hos något större läkemedelsbolag? Varför måste man söka finansieringen hos lekmän?

  SvaraRadera
 2. Hej Lundaluppen.

  Tja, jag är glad att de är ett börsbolag eftersom jag annars inte hade kunnat bli delägare. Om du menar riskkapitalsatsningar från ett etablerat bolag så tror jag grundarna i så fall hade fått släppa en större del av ägandet än vad man måste vid en börsintroduktion. Intresse från andra bolag tror jag inte att det är någon brist på. På sikt tror jag därför att det finns risk för ett bud på bolaget. Risk säger jag medvetet eftersom om Diamyd blir en succé så vill jag vara med i många år och dela på kakan, inte bli utköpt tidigt.

  SvaraRadera
 3. Jag är en ganska försiktig investerare och Diamyd passar kanske inte riktigt mig, men jag tycker det är trevligt att läsa dina analyser och följa företagets utveckling.

  Hur ser det ut med konkurrens på forskningsområdet, är det fler läkemedel på väg fram mot diabetes?

  SvaraRadera
 4. Hej Lou

  Hur räknar man på enklaste sätt fram de rätta värdet på aktien? Plötsligen känner jag ett akut behov av att kunna få fram det själv -så här efter ca4mån på börsen.

  Som vanligt Stort Tack!
  Hls
  Herta

  SvaraRadera
 5. Hej Lundaluppen.

  Det finns inga vaccin mot diabetes 1 och LADA idag. Det finns tydligen några andra försök, men inget av dem ska ligga ens i närheten av Diamyds och detta faktum är försås grunden till det stora intresset för aktien. Något företag har en produkt som har svåra biverkningar så den är förstås utesluten som preventiv behandling (ingen gör ju nåt sånt mot sitt barn "utifall att"). Jag tror att den första potentialen mot redan diagnosticerade bara är början, den andra och säkert i pengar mycket större är en allmän vaccinering av alla eller alla som har förhöjd risk av något slag. Det är förstås miljoner och åter miljoner som faller inom detta bara i Västvärlden.

  SvaraRadera
 6. Hej Herta.

  Enkelt svar är att det inte går. H&M och liknande kan man ganska säkert uppskatta framtida vinster för men för Diamyd är det mycket svårt.

  Ren spekulation: Man har talat om försäljning inom några år på "flera miljarder" kr. Säg att man kan sälja för tre miljarder och lyckas hålla de 80 % marginal man också har talat om. Det skulle innebära mer än två miljarder i vinst per år (man har mycket små fasta kostnder). Dela det på 30 miljoner aktier och du får 80 kr per aktie före skatt och ung. 60 kr efter skatt. Ett p/e på 20 är lågt räknat men skulle ge 1200 kr er aktie och kan man dela ut hälften av vinsten så blir det förstås 30 kr/aktie varje år, dvs vad jag har betalat för de aktier jag äger idag.

  Sen kan det förstås gå åt pipan också, men ett totalt misslyckande är föga troligt idag.

  SvaraRadera
 7. Tack för svar.Jösses vad kursen går upp idag -just nu 5,97% på ingen nyhet vad jag vet.
  Jag hade också tänkt öka men börjar tro att den inte kommer att falla så värst mycket någonsin.

  Hls
  Herta

  SvaraRadera
 8. Hej igen Herta.

  Tänk på att den var nere på 95 kr för ett par veckor sedan. Den föll då utan någon orsak och det har inte kommit någon viktig nyhet sedan dess. Det är långt kvar till kommersialiseringen och mycket kommer att hinna hända innan dess.

  SvaraRadera
 9. Hej Lo, Ja, jag lyckades pricka köp rätt bra just då (var i övergång depå/KF) men köpte alldeles för lite tyvärr. Om du tror den går ned så får jag ju lust att sälja de jag har idag dvs en vinst på 35% Men det lär jag väl inte göra eftersom jag inte tror så mycket på trading. Sålde Boliden igår som verkar ha varit onödigt -jag tyckte jag hade för högt GAV och trodde kursen skulle sjunka dramatiskt pga hamnstrejken i Finland. Tror du Boliden sjunker inom kort?

  SvaraRadera
 10. Hej Herta.

  Ursäkta mitt sena svar, jag hade inte sett din fråga.

  Jag har sedan mycket länge slutat tro att jag kan förutse de KORTsiktiga förändringar, men litar dock på min förmåga att förutse de långsiktiga, dvs de som går i fundamentalt motiverad riktning. Boliden är som du säkert har sett enormt påverkad (överpåverkad) av råvarupriserna. Det blir ofta larvigt när den stiger med kanske 5 % för att råvarupriserna stiger pga dollarn har sjunkit, vilket är tämligen neutralt för Boliden som ju får betalt i dollar.

  På lång sikt kommer Boliden att handlas mycket högre så köp och behåll på 3-5 års sikt (minst).

  SvaraRadera