tisdag 16 mars 2010

Veckans Buffett


Det finns ett nyord i finansengelskan som heter "Buffetting", typ "att buffettera" på svenska. Ordet kommer förstås av att Buffett har använt denna teknik inte utan vissa framgångar i förhandlingar. Nedan följer ett exempel från när han förhandlade med "Clayton Homes" styrelse om att köpa företaget.


Buffett: "$12.50 bid." ("bid" ska här översättas med "bjudet")

Clayton: "Well, Warren, the Board would consider something in the high teens, more like of $17 och $18 a share."

Buffett: "$12.50 bid."

(Board discussing...)

Clayton: "The Board would consider $15.

"Buffett: "$12.50 bid."

(Board discussing...)

Clayton: "We'd like $13.50.

"Buffett: "$12.50 bid."

(More discussion.)

Clayton: "OK, we'll take $12.50, on the condition that we get Berkshire stock!"

Buffett: "I'm sorry, but that's not possible. By the way, I don't participate in auctions. If you accept this bid you'll have to sign an exclusive that you won't entertain any other offers."


Föga förvånande såldes företaget för 12,50 per aktie.


4 kommentarer:

 1. Visst funkar det, men under vissa omständigheter. Bolaget ifråga ska va mycket mer beroende av att bli uppköpt än vad du är av att köpa dem. Detta är nog fallet i de flesta uppköp av Buffett - hans taktik är ju att köpa upp undervärderade, dåligt skötta bolag med bra potential.

  SvaraRadera
 2. "I would rather buy an excellent company at a reasonable price than a reasonable company at an excellent price."

  Om Buffet knackar på dörren och vill köpa ens företag så vet man ju vad han tycker om ens företag. Sen om säljarna gjorde en bra affär eller inte genom att sälja på 12,50 det förtäljer ju inte historien.

  Men skam den som ger sig (för det mesta varjefall)

  SvaraRadera
 3. Det är såklart en enorm styrka i alla förhandlingar att komma in väl förberedd och presentera ett fast bud. Har man gjort sina förberedelser rätt så går det ju igenom. Jag tror att herr Buffett har väldigt klart för sig vad han vill uppnå i en affär.

  SvaraRadera
 4. I detta fall var det också ett bolag som hade en del problem och var värderat till 9,50 på börsen så han hade förstås hjälp av detta. Men att inte låta sig dras med utan bara betala vad man anser att det är värt (värt för en själv alltså) är nog en mycket framgångsrik strategi.

  SvaraRadera