tisdag 30 mars 2010

Diamyd fullvärderat idag


Diamyd skenar i vanlig ordning på vilka nyheter som helst och faller sen tillbaka när tumultet avstannat. Inget nytt under solen där inte. Förra veckans besked om att Diamyd-vaccinet fått särläkemedelsstatus var förstås mycket välkommet, men detta har Diamyd flera gånger kommunicerat att man räknar med. Hursomhelst är det förstås en mindre osäkerhetsfaktor och allt som kan påskynda den mycket långsamma processen tills man kan börja sälja är förstås bra.

Vad som inte alls har diskuterats, i alla fall så vitt jag vet, är den möjliga betydelsen för Diamyd att den amerikanska sjukvårdsreformen stadgar att vårdinrättningar ska få betalt av försäkringar i klump för varje tillstånd de behandlar, istället för som idag få betalt för all behandling som de lyckas utsätta en patient för. Det finns studier som visar på att minst en tredjedel av all vård som utförs i USA idag är helt onödig och i vissa fall tar livet av patienter. Läkare ordinerar PET-scans så fort någon har slagit sig, operationer utförs i massor av fall där de inte behövs, t.ex. för vanligt ryggont o.s.v. allt för att sjukhusen och läkarna ska tjäna pengar.

Eftersom diabetes 1 och LADA är mycket dyra behandlingar måste det rimligen vara bra för vaccintillverkare att denna reform ska genomföras. Om ett sjukhus får X dollar för att behandla ett barn som insjuknat så lär det ju söka efter billiga engångslösningar som gör att de tjänar pengar på att behandla patienten. En annan sida av samma mynt är förstås att försäkringsbolagen lär försöka få sjukhusen att behandla med vaccin för att slippa alla kommande kostnader för den annars livslånga sjukdomen.

Börsveckan sänkte i går sin tidigare rekommendation för Diamyd till neutral (från köp) eftersom den stigit så mycket senaste veckan. Som jag skrivit många gånger förut är det att döma av aktiechattsidorna väldigt vanligt att de som äger förhoppningsbolag glömmer den lilla sanningen att ingenting är säkert. Diamyd är nu ganska högt värderat med tanke på att det fortfarande inte har något godkänt läkemedel, vi inte vet vad en utlicensiering kan ge för intäkter eller vilken försäljning i övrigt som man kan få.

Jag tror som bekant att Diamyd kommer att lyckas och att sannolikheten är god att man kan bli en riktig kassako inom några år, men sannolikheten för detta är ändå långt under 100 %!

Det går inte att bara strunta i vissa fakta, t.ex. följande:
 1. Diamyd-vaccinet kanske inte blir godkänt
 2. Även om det blir godkänt så kan det om vi har otur dröja flera år (från idag) innan det finns på marknaden
 3. Försäljningen kan bli klart mindre än vad marknaden räknar med
Observera att jag inte vill uppmana till försäljning av aktien, jag anser bara att med nuvarande kurs finns det ingen "margin of safety" alls. Det gör naturligtvis inte att jag säljer, för det skulle det behövas en rejäl övervärdering (s.a.s. en margin of safety åt andra hållet), men jag köper inte fler aktier idag runt 140 kr. Diamyd kommer förmodligen att bli en mycket bra investering, men detta gäller som med alla aktier bara för dem som köper när aktien är attraktivt prissatt, dvs med säkerhetsmarginal. Att ett företag är mycket bra betyder inte att man kan köpa utan att tänka på priset!

7 kommentarer:

 1. Hej igen!

  Du kanske minns att jag skrev en kommentar angående detta nyligen. Då trodde jag att Diamyd skulle fastna på ett nytt stöd omkring 150-160kr just pga att det blev en osäkerhetsfaktor mindre. Men när säljtrycket höll i sig så insåg jag vart det var på väg och sålde på 147,25kr (+20% på en vecka). Nu hoppas jag på en ordentlig säljreaktion, då kanske det blir möjligt att fiska upp den billigt. Det vore fint just med tanke på margin of safety.

  Tack för en bra blogg!

  SvaraRadera
 2. Hej Hans.

  Inte för att jag tror på trading eller stöd, men det är ju kul att du gör bra affärer. Om (och deta är förstås inte alls säkert) det dröjer med avtal eller andra positiva nyheter så kommer Diamyd att falla temporärt, det har vi sett "100 gånger" redan. Aktien är uppdriven idag och det korta kapitalet stannar inte kvar när aktien fallet. Jag har inga som helst planer på att sälja men hade jag haft en riktigt stor post och därmed mycket större exponering mot denna förhoppningskatie hade jag förmodligen minskat något när det gick över 150-160. Eftersom jag inte tänker köpa Diamyd till summor liknande mina Boliden- och Swedbank-placeringar innan de går med vinst så blir det ju inte aktuellt förstås. Öka tänker jag dock som sagt göra när priset är rätt.

  SvaraRadera
 3. Hej Lou

  Tackar för ett bra inlägg. Men jag måste fråga varför du sänker din "riktkurs" som tidigare var 200sek? Vilken fundamenta tycker du har ändrats sedan du bedömde den förra gången?

  SvaraRadera
 4. Hej.

  Inga fundamenta har förändrats, snarare något lite bättre efter förra veckans meddelande, jag har bara funderat vidare på detta. Idag är företaget värderat till ung. 4,1 miljarder (140*29'') och vid 160 kr över 4,6 miljarder.

  4,6 miljarder vore vettigt vid typ 250 miljoners vinst efter skatt (p/e 20) och god tillväxt (minst 20 %). Visst tror jag att det blir mycket mer än så en dag, men man måste förstås diskontera den stora osäkerheten så jag bedömer att med detta i bakhuvudet är det inte rimligt med mer än typ 150 kr idag.

  När man inte har mer än bedömda vinster är det mycket svårt att värdera, men min tidigare uppfattning att den i dagsläget vore köpvärd till 200 kr är nog lite för mycket om man ska ha en vettig margin of safety.

  Om jag har en rekommendation idag så är det att köpa en mindre post om man inte äger några, men avvakta några större köpt tills antingen aktien är klart billigare (och det är mycket bättre säkerhetsmarginal), vilket som vi har sett under våren kan ske snabbt, eller det kommer någon annan nyhet, mer avgörande positiv för företaget. I det senare fallet lär dessvärre aktien stiga till skyn igen. Med en post kan man vara med på en snabb resa uppåt om så skulle bli fallet, men man slipper också att aktien sjunker med t.ex. 40 % som för ett par månader sen.

  De andra bolagen jag rekommenderar är mer lättanalyserade så jag ändrar ingen annan kurs.

  SvaraRadera
 5. Tack för ett mycket utförligt svar, mycket intressant att höra hur du resonerar.

  SvaraRadera
 6. Vad menas med dina riktkurser egentligen. Är det att aktien är köpvärd upp till den kursen eller att man bör sälja när kursen är nådd?

  SvaraRadera
 7. Hej.

  Jag anser att aktien är köpvärd med säkerhetsmarginal upp till ungefär(!) denna nivå. Alla de aktier jag rekommenderar tror jag kommer på sikt (3-5 år) att stiga betydligt mer och bättre än marknaden i övrigt.

  Köper man över denna nivå så tror jag att man har dålig säkerhetsmarginal om något går dåligt.

  Observera att allt detta alltså är på flera års sikt! Detta är absolut inte 3-6 månader som så många köpråd nuförtiden. På så kort sikt är det väldigt mycket slumpen som styr.

  H&M går t.ex. mycket upp och ned kvartal för kvartal beroende på senaste rapporten etc. men på sikt är riktningen solklart uppåt.

  SvaraRadera