torsdag 11 mars 2010

En bild säger mer än tusen ord...


En bild säger som bekant mer än tusen ord. Ibland säger de ännu mer om ett företag eller dess affärsidé.
Titta på detta diagram över Diamyd-vaccinets verkan efter 15 månader för olika grupper av patienter (uppdelade efter diagnosdatum), jämfört med placebo, dvs medvetet verkningslösa injektioner:
Även för en lekman verkar sannolikheten ganska stor för att man har en kommersiellt gångbar produkt.

Vid en första anblick verkar Diamyds verksamhet kanske svåranalyserad, vad är t.ex. sannolikheten för att vaccinet fungerar, vad kan man sälja licenser för, vad kan man tjäna genom att sälja direkt till kliniker, vad kostar ytterligare testning o.s.v. Jag tror som bekant på enkla analyser överallt där det är möjligt- vem som helst med normal begåvning kan efter att ha läst på ordentligt genom att använda sitt sunda förnuft och affärssinne inse den potential som det är att vara ensam om ett vaccin mot en allvarlig folksjukdom. Dessvärre verkar många förlora sig i spekulativa diskussioner om hur stor "up front-betalning" en utlicensiering skulle kunna ge direkt eller vad priset per behandling kommer att bli. Ingen som inte är insatt i förhandlingarna kan veta detta, de som arbetar i branschen kan ha en uppfattning men inte mer.

Även om up front-betalningen blir en besvikelse för de mest optimistiska, även om man inte lyckas nå X % av den potentiella marknaden de första 24 månaderna och även om man inte lyckas ta Y tusen dollar per behandling så ändrar det inte det enkla faktum att om detta vaccin fungerar så kommer det att bli en sedelpress för aktieägarna. Det är dessutom pengar som ska delas upp på endast 29 miljoner aktier. Så enkelt är det i detta ganska unika fall. Som om inte det räckte har man dessutom ett antal ytterligare produkter på gång.

Detta ändrar inte min uppfattning att aktien troligen sjunker i pris innan några avgörande nyheter kommer, vilket gör att jag väntar med att köpa fler aktier.

Aktiepris just nu: 114 kr

Mer om Diamyd här.


8 kommentarer:

 1. Att Diamyd kommer från forskning från Linköpings universitet var en nyhet för mig. Resultaten verkar lovande, det är väl dock troligt att fler nyemissioner kommer behövas innan intäkterna börjar rulla in, forskning är dyrt.

  SvaraRadera
 2. Hej.

  Nej, det är det inte, det är amerikanska upptäckter som Diamyd har rättigheterna till. Diamyd har dock sponsrat många olika studier i syfte att såsmåningom få godkännande för läkemedlet. Jag tror att man nu har tillräckligt med pengar tills man kan få "up front-betalningar" på utlicensieringarna. Säker kan man aldrig vara, men det är i alla fall så det verkar idag.

  SvaraRadera
 3. Jag läste informationen på den här webbsidan:

  http://www.liu.se/liu-nytt/arkiv/nyhetsarkiv?l=sv&newsitem=12806

  "Diabetesvaccinet Diamyd, som bygger på en upptäckt vid Linköpings universitet, tar nu ett steg närmare klinisk användning. Den tredje och sista resultatrapporten från en studie på nyligen insjuknade barn visar att läkemedlet har en långsiktigt positiv effekt på de insulinproducerande cellerna."

  SvaraRadera
 4. OK, tack för info, har för mig att jag också hört förut att det fanns svensk forskning bakom, så det stämmer säkert även om det inte är någonting som Diamyd berättar om idag i sin "The Diamyd Story" på hemsidan (http://www.diamyd.com/docs/companyHistory.aspx?section=about).

  SvaraRadera
 5. Vad innehöll placebo?

  /JH

  SvaraRadera
 6. En del av testpersonerna får ju placebo för att man ska kunna jämföra effekten med något.

  SvaraRadera
 7. Jo... Givetvis får 1/2 av testpersonerna placebo.... Men vad innehöll Placebon?? Adjuvans eller endast vatten/saltlösning?

  //JH

  SvaraRadera
 8. Anonym,
  Placebo innehåller alltid "ingenting" dvs ingen verksam substans

  Hls
  Herta

  SvaraRadera