onsdag 3 mars 2010

Tidens värde


Vad är tiden värd?

OK, lite konstig fråga, tiden är ju nästintill ovärderlig, framförallt för den som inte har så mycket tid kvar. Kristendomen ansåg en gång att man inte fick ta betalt för tiden, dvs ta ut ränta, eftersom tiden tillhörde Gud. Det var väl en av de regler som inte fungerade så bra i praktiken eftersom incitamentet att låna ut pengar inte blev så stort och då stagnerar som bekant ekonomin.

Hursomhelst... När man investerar är tiden allt. Helt oavsett vilken investering (eller ren spekulation) man gör så är tiden en faktor. De har alla ett gemensamt: man avstår från pengar/konsumtion idag för att vid en senare tidpunkt få tillbaka mer (eller mindre) pengar.

För att lyckas med investeringar är det som jag ser det nödvändigt att s.a.s. vara vän med tiden, dvs ha tålamod. Har du det så kan du tjäna hur mycket pengar som helst, har du inte tålamod så är du stekt, se bara på TA-tomtarna på chattsidorna. Då är det bara att sätta in pengarna på banken till 0,25 % ränta så att man inte utsätts för någon läskig osäkerhet eller väntan på att få tillbaka pengarna.

Nästan alla vet väl att man inte får riskera pengar som man behöver till annat. Trots det gör uppenbarligen många det. Renoveringspengar investeras när börsen går upp och då är det förmodligen inte så lätt att sitta still i båten om börsen börjar falla och de säljer med förlust. I det läget har alltså tiden kostat pengar istället för att generera pengar.

Med bra placeringsval, självförtroende och tålamod går det bra. Börsen vänder upp igen, det har den alltid gjort tidigare och det kommer den alltid att göra i framtiden. Eller som många har konstaterat "The most money I have made sitting on my ass!"

Precis så enkelt är det.

1 kommentar:

  1. Mycket bra inlägg - vilket kan behövas när jag som nu börjar bli otålig.

    SvaraRadera