fredag 12 mars 2010

Börsens uppgång


Ett stort irritationsmoment just nu är förstås att börsen bara stiger och stiger sedan ett år och nu senast ihållande sedan ett par veckor. Detta är förstås goda nyheter för två grupper: de som med ålderns rätt (eller av annan anledning) nu håller på och minskar sina placeringar för att konsumera och för den lilla skara som daytradar som för ovanlighetens skull har lätt att tjäna pengar. (Det senare förstås bara om de håller sig i från bear-certifikat och annat tok som sedan i somras har runierat mången för samhället föga produktiv trader.)

För dem av oss som vill köpa aktier och öka vår förmögenhet på sikt är det förstås inte så lyckat. Men man får väl trösta sig med att om man hittar långsiktigt bra placeringar så kommer man att bli belönad, förmodligen rejält, med tiden.


Med undantag från aktier som har övervärderats bortom all sans tidigare så återkommer aktier efter ras alltid till sina tidigare toppkurser, naturligtvis under förutsättning att företaget fortsätter att långsiktigt öka sin vinst.

Panik utbryter, lågkonjunkturer kommer med jämna mellanrum och vissa branscher och företag blir av olika anledningar under perioder mindre populära men det ändrar inte ett grundläggande faktum: på lång sikt kommer alla aktier att värderas korrekt. Bra företags aktier kommer att värderas upp och göra sina aktieägare rika och dåliga ned. H&M och Algots var konkurrenter en gång i tiden...

Börser faller men kommer sedan tillbaka på en högre nivå än tidigare. Så är det och så kommer det alltid att vara.

2 kommentarer:

  1. Nu när man väntar på aktieklipp, ligger stora kontantinnehav och bara väntar. Vad anser du om att sätta in dem i någon lågrisk fond eller dyl?

    SvaraRadera
  2. I så fall en räntefond, säkra obligationer eller statspapper så att du närsomhelst kan sälja dem utan risk för förlust. Jag själv skulle inte sätta in dem i t.ex. en indexfond eftersom den förstås skulle sjunka om börsen sjönk, dvs när du vill använda pengarna.

    SvaraRadera