torsdag 25 mars 2010

Obducat?


Det finns tre skäl till mitt intresse för Obducat:
 1. Nanotekniken kommer på många olika sätt att bli framtidens teknik, förmodligen kommer namnet att försvinna med tiden när det börjar uppfattas som helt normalt att arbeta på den nivån med ämnen
 2. Obducats inriktning mot LED är minst sagt rätt i tiden och
 3. Obducat är ett moget och välskött bolag, inte något klassiskt förhoppnignsbolag som rimligen har lärt sig mycket under åren och vars ledning stretar på trots alla motgångar
Å andra sidan finns det enorma svårigheter att värdera Obducat pga att det är nästan omöjligt att uppskatta hur många maskiner och annat de kan tänkas sälja en vacker dag. Det är svårt att uppskatta om kunderna avskräcks av Obducats dåliga finanser och att de därmed kan plötsligt vara borta när kunden behöver support i framtiden o.s.v.

Att det är svårt att analysera Obducat avskräcker hursomhelst inte mig, snarare tvärtom. Här får man gå en hel del på känn istället för att göra s.k. analyser med ett dussintal antaganden. Detta är en chansing, men till företagets fördel talar förutom ovanstående att man sakta men säkert verkar få allt fler ordrar från mycket väletablerade kunder, företag som även jag utan någon erfarenhet av branschen känner väl till, t.ex. Toshiba.

Dessutom finns det möjliga positiva överraskningar i framtiden i dessa order då de vanligen är okända till sin storlek pga sekretessavtal. Man har också stora förlustavdrag att utnyttja den dag man vänder resultatet och dessa är förstås precis lika värdefulla, krona för krona, som intäkter.

Det verkar som om styrelsens förslag att man ska förtidsinlösa sina konvertibler är bra för företaget. Om det är bra att teckna sina aktier är en annan femma förstås och som vanligt har nyheten om förslaget dragit ned kursen.

Jag tror dessutom att Obducat hade varit i en helt annan situation om inte finanskrisen hade kommit. Generellt har ju större investeringar minskat mycket mer än mindre sedan dess. Anledningen är uppenbar för alla oss som arbetar i stora företag- när det blir besparingar så kommer nya regler i företag ang. inköpsbeslut och allt som kostar över en viss summa måste godkännas allt högre upp i en organisation och med allt fler förbehåll. Till detta kommer förstås också att man gärna överhuvudtaget skjuter på allt som inte är nödvändigt, t.ex. expansioner till nya produtker/marknaden tills man får mer pengar.

Obducat är ingenting man satsar gården på, det är en chansing, men skulle företaget verkligen lyckas, och det finns det ju många insatta finansiärer som tror, så kan vinsten bli astronomisk. Detta kan förstås dröja många år och nyemissioner till dess. Dagens aktiekurs är som vanligt med företag som fått mindre bra publicitet (dock alltså ingen av den typ som avskräcker mig) under lång tid ingen bra måttstock på chanserna.

Dessutom är det väldigt imponerande med (bra) entreprenörer som aldrig ger sig utan bara kämpar på år ut och år in med sin idé, i alla fall om det är en bra idé. Eller som Theodore Roosevelt en gång sa:

It is not the critic who counts; not the man who points out how the strong man stumbles, or where the doer of deeds could have done them better. The credit belongs to the man who is actually in the arena, whose face is marred by dust and sweat and blood; who strives valiantly; who errs, and comes short again and again, because there is no effort without error and shortcoming; but who does actually strive to do the deeds; who knows the great enthusiasms, the great devotions; who spends himself in a worthy cause; who at the best knows in the end the triumph of high achievement, and who at the worst, if he fails, at least fails while daring greatly, so that his place shall never be with those cold and timid souls who know neither victory nor defeat.

Hela talet finns här.2 kommentarer:

 1. Hmm, tveksamt. Vet nu inte mycket om Obducat, men jag tror personligen att OLED är framtiden. Efter en snabb sökning på deras hemsida hittar jag inte ordet där.

  Så frågan är om deras produkter kan användas i samband med OLED-tillverkning (någonstans i tillverkningsprocessen)? Om inte skulle jag inte satsa på Obducat.

  SvaraRadera
 2. Hej.

  OLED (organiska ljuskällor) är inte det nya LED, utan en egen teknik som visserligen har mycket gemensamt med LED men kommer att användas på ett annat sätt tror jag, i alla fall under överskådlig tid. Det finns enorma möjligheter med LED som jag ser det, ta bara bildskärmarna- de kan göras pyttesmå eller jättestora, supertunna och lätta. OLED har däremot sin första stora användningsområde inom belysning, t.ex. lysande väggar, stolpar o.s.v.

  Idag är LED-belysta TV- och datorskärmar det hetaste, snart har vi rena LED-skärmar som slår ut allt vad LCD coh plasma kan åstadkomma.

  Framtiden är både LED och OLED, för att inte tala om deras efterföljare. Tapet-TV, någon...?

  SvaraRadera