torsdag 10 december 2009

Tips är inte en placeringsstrategi!


Som jag skrev om i förrgår är det uppenbart att marknaden nu fylls alltmer av riskvilligt kapital som varje dag försöker hitta nya investeringsobjekt. Aktietips, även om de bara är allmänna rekommendationer, för att aktierna omedelbart stiger rejält. Idag har Veckans Affärer köprekommendationer för Biotage och ICM Kungsholms, vilka redan har stigit mellan 5 och 10 % på morgonen.

Det är förstås kul för alla som tidiagre vid rätt tidpunkt investerat tungt i flera tidigare kraftigt undervärderade aktier att marknaden repar mod, men hur går det för dem som följer tidningarnas råd istället för att tänka själva? Jag delar upp frågan i två delar:

1) Hur lyckas man om man t.ex. följer Veckans Affärers portföljrekommendationer? Man skryter nu när man "är i mål" med sin korta porfölj med att den stigit med 47 %, fyra procentenheter mer än index. Man väljer att inte säga nåt om att detta precis lika gärna kan bero på slumpen.

2) Hinner man agera på tipsen? Nej, de som köper dessa aktier efter att tidningen har publicerat de nya tipsen får förstås betala mer än tidningens fiktiva (!) köp eftersom rekommendationerna i sig som sagt får aktierna att stiga inför börsens öppning. Även om man kunde köpa aktierna samtidigt som VA, vilket man inte kan, så lyckas man alltså ändå inte bättre än massan.

Skulle man dessutom, som så väldigt många just nu, vilja försöka sig på korta klipp i aktierna blir man snuvad på konfekten genom att aktierna har en osviklig förmåga att falla tillbaka dagen eller dagarna därpå när andra kortsiktiga vill realisera sin enprocentiga vinst.

Mitt tips är att använda alla dessa tips som just det, tips. Ingenting man handlar på idag, utan något man ser som en potentiell möjlighet. Sen läser man på rejält om innan man förmodligen förkastar det eller, när (nästan) allting stämmer och fakta och därmed potential i förhållande till aktuell börskurs närmast skriker åt en att agera, köper aktien. 

Ingen har blivit rik på att köpa övervärderade aktier, men världens största förmögenheter har skapats genom köp av undervärderade aktier och en rejäl dos tålamod.


2 kommentarer:

  1. Tack för dina funderingar. Jag har prenumererat på Stockpicker ett år, och funderat mycket i samma tankar. Deras tips (som ofta är i mindre bolag) brukar också stiga kraftigt när de ger rekommendationen. Sedan framhåller de att portföljen slår index, när de varnade för börskrasch under större delen av uppgången under sen vår och sommar. När en aktie stiger 4-5% kan det ofta utlösa en köpsignal i olika indikatorer vilket förstärker uppgången.

    Markus

    SvaraRadera
  2. Japp, Stockpicker är ett bra exempel både på halvdana tips och varningar för ras som inte kommer. Dvs problemet när man förväntas hela tiden komma med "nyheter" och tips.

    /LM

    SvaraRadera