fredag 4 december 2009

Fredagskul


Nu har jag läst ut boken "The greatest trade ever" om John Paulson m.fl. personer som gick emot bostadsbubblan och tjänade mer än någon tidigare gjort på en affär i hela historien. Hans fonder tjänade under 2007 - 2008 runt 22 miljarder dollar på detta att jämföra med George Soros legendariska "trade" när han satsade på att det brittiska pundet inte skulle kunna behålla den fasta växelkursen 1992 och tjänade ungefär en miljard dollar.

En anekdot:

Paulsons mycket lilla hedgefond fick en dag våren 2007 besök av två mycket rika investerare som funderade på att köpa in sig till 10 % av aktierna i någon hedgefondfirma och hade besökt ett antal av de stora drakarna den senaste tiden.

De tyckte att han verkade distreherad och efter ett tag blev han av en anställd ombedd att komma ut från mötet. Han kom snart tillbaka och verkade mer avslappnad. Investerarna undrade lite irriterat om de skulle komma tillbaka en annan dag när han hade tid att prata.

Nejdå, det är ingen fara, jag väntade bara på dagens resultat. Nu vet jag att vi tjänade en miljard dollar idag!

Investerarna hade ingen aning om vad de skulle säga- ingen hade ju någonsin hört talas om en fond som tjänat så mycket på en dag...

De tänkte dock genast att det här företaget skulle de aldrig ha råd att köpa ens 10 % av och tackade och gick.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar