onsdag 9 december 2009

MSAB för den som kan vänta


Jag läste häromdagen något om MSAB på nätet och tänkte att jag skulle berätta lite mer om varför jag tycker detta företag är så intressant. Som jag har skrivit tidigare så är jag inte så imponerad av företagsledningen som jag tycker har sprungit de stora aktieägarnas ärenden med en alldeles för stor utdelning som följd och dessutom har VD Joel Bollö många gånger varit lite väl lik en bilförsäljare när han har stått och tonat ned problemen i företaget och inte nämnt särskilt mycket för marknaden om hur väldgt stora personalkostnaderna skulle bli i förhållande till de tidigare volymerna. Till råga på allt sålde han vid ett par tillfällen ganska mycket av sitt inte alltför stora aktieinnehav med halvdana ursäkter.

Man kan då undra varför jag som envisas med att betona de fundamentala faktorerna tycker om detta företag...Jag skulle nog säga att jag tycker om produkten och affärsidén mycket mer än företaget som helhet. Buffett har sagt att han vill investera i ett företag som har en affärsidé som är så enkel att t.o.m. en idiot kan leda företaget för förr eller senare kommer det troligen att ske. MSAB liknar det företaget idag.

MSAB:s affärsidé är som bekant att till myndigheter sälja en hård- och mjukvarubaserad lösning för att tömma mobiltelefoner på i princip allt innehåll. Eftersom mobilanvändandet exploderar i hela världen och säkert kommer att fortsätta att öka samtidigt som brottslingar och brottsoffer använder dem är detta en tillväxtbransch som heter duga.

Som om inte detta vore nog så har man ett licenssystem som gör att kunden normalt köper hårdvaran till ett ganska lågt pris för att sedan få betala en ung. lika hög licensavgift för varje kommande år för att överhuvudtaget kunna använda produkten. Eftersom det är myndigheter som köper behöver man inte oroa sig nämnvärt för licensfusk eller att man byter leverantör med ett annat system bara för att det dyker upp nåt som är marginellt bättre.

Med bara 10 % tillväxt på försäljningen (MSAB har betydligt mer idag) ger denna pyramidmodell på försäljningen följande fina utveckling (X är ett sålt system med första årets licens, Y är en såld licens) om vi bortser från att runt 5 % av licenserna inte förnyas någonsin). I exemplet tänker vi oss att både licens och system kostar 5 000 dollar

År 1: 10 X             =  50 000 dollar
År 2: 12 X + 10 Y = 110 000 dollar (dvs +120 %)
År 3: 14 X + 22 Y = 180 000 dollar (dvs +63 %)
År 4: 17 X + 36 Y = 265 000 dollar (dvs +47 %)
År 5: 20 X + 53 Y = 365 000 dollar (dvs +38 %)

Naturligtvis förnyas som sagt inte 100 % av licenserna, men nästan alla och detta kompenseras i verkligheten med råga av att man ökar sin nyförsäljning med mer än 10 % per år. Dessutom kräver en större försäljning och fler kunder också mer personal, vilket minst sagt har märkts i resultaträkningen, men principen för intäkterna är ändå denna och med tiden blir personal- och utvecklingskostnaden förstås lägre och lägre per såld enhet.

Nettovinsten ligger f.n. runt en krona per aktie, där den f.ö. har legat kvar de senaste två åren, men att den inte har ökat beror till allra största delen på att man som sagt har kraftigt ökat sin personalstyrka, vilken tidigare var alldeles för låg för den större försäljningsvolymen och geografiska expansion man har givit sig in på. Ett pris på aktien runt 15 ger förstås också ett p/e på 15, vilket är mycket lågt för ett tillväxtbolag med minimal risk och hög utdelning. Det låga p/e-talet kan förstås förklaras med att det p.g.a. växtvärk i företaget och högre personalkostnader har man inte kunnat öka vinsten på det sätt som kvartalskapitalisterna väntar sig. Med tiden kommer lönsamheten enligt ovan med stor sannolikhet att stiga rejält. I så fall kommer också p/e att stiga, helt garanterat.

Detta tar tid som nästan allting som är bra. Tid och därmed tålamod som de kortsiktiga "placerarna" inte har. För oss som väntar några år kommer utdelningen troligen att bli mycket god.

(Aktiekurs idag: 13 kr)

1 kommentar:

  1. Hej!

    Jag har också tittat lite på MSAB och instämmer i dina analyser om att det är ett mycket intressant bolag. Det är bara att hoppas att man får ordning på leveranstakten.

    Ett annat lite mer uppstickaraktigt företag som jag tittar på är Safe at Sea, vars produkt jag tror kan få stort genomslag med början 2010. Har du tittat något på det?

    /CB

    SvaraRadera