torsdag 3 december 2009

Flytt av Swedbank A-aktier till Pref


Som jag har skrivit om tidigare så är Swedbanks preferensaktie bättre än A-aktien eftersom den har förtur till utdelning och kan inte i något läge vara sämre än A-aktien. Framförallt pga nyemissionen, men också pga att jag hade börjat köpa A-aktien innan tillkännagivandet om att det inte skulle bli någon utdelning i våras, så har jag ägt ganska många A-aktier.

Jag har kollat upp aktiekurserna då och då eftersom det ibland, framförallt vid stor omsättning och stigande kurser, uppstår lägen då A-aktien värderas högre än preferensaktien, vilket förstås ger läge till en enkel "flytt" av A-aktierna.

I eftermiddag uppstod en sån situation då spreaden mellan säljkursen för A-aktien och köpkursen för preferensaktien var runt 50 öre. Med många aktier blir det en del pengar, även om jag förstås inte i första hand var ute efter någon tradingvinst.

När spreaden plötsligt förett ögonblick blev 72,35 - 71,80 dvs 55 öre slog jag till.

Jag ska förstås inte förespråka nåt tradande på min blogg, men eftersom man absolut bör flytta sitt innehav av A-aktier till preferensaktier för att inte gå miste om någon möjlig utdelning till år 2013 så är det mitt tips att bevaka de två kurserna och sen utnyttja ett tillfälle när det uppstår.

Dessa råd gäller förstås om man har kapitalförsäkring och inte behöver tänka på någon skatteeffekt, men även om man måste tidigarelägga en skattebetalning tycker jag att man ska byta till preferensaktien. Dessutom ska man förstås ha en kapitalförsäkring som i princip alltid är mycket bättre än en vanlig depå, bytet till A-aktier kan man med fördel göra genom att sälja i sin gamla depå och köpa tillbaka som preferensaktier i sin nya kapitalförsäkring.

Skriv gärna i kommentarsfältet hur du har gjort eller tänker göra med a/pref.


6 kommentarer:

 1. Köpte prefar under våren, deltog sedan i nyemissionen i höstas och sitter således på en massa A aktier. Har dom inte i kapitalförsäkring utan på Vp-konto så kan inte byta. Fattar inte varför a aktien värderas högre än prefen, borde vara omöjligt..

  SvaraRadera
 2. Tja. Jag har sedan min ingång i Swedbank bara haft pref-aktier, sen när nyemissionen skedde fick jag A-aktier och "bytte" då ut dom mot pref-aktier precis som du. Jag prickade in en spread på 0,50 för ett par veckor sedan om jag inte minns fel.
  Mitt ursprungliga innehav låg i en vanlig depå, men köpte pref-aktierna till min kapitalförsäkring, förstås. Nu ligger hela mitt innehav i min kaptialförsäkring, men den största delen av vinsten jag gjort var tyvärr i den vanliga depån och den har nu realiserats... Så det blir en fin skattesmäll nästa år, men man lär sig av sina misstag.

  SvaraRadera
 3. Det är väl det misstagen är till för. :-)

  SvaraRadera
 4. Om jag ändrar från A till pref så ökar min bruttolåneränta från ca 1% till 4,5 % då preffen inte ingår i Avanzas godkända aktier för det s.k. superlånet. Hur löser man ett sådant dilemma ? jag är alltså belånad men bara inom superlånets gränser. Tack för din blogg förresten.

  SvaraRadera
 5. Hej.

  Lite fascinerande att Avanza kan hitta på en sån regel... A-aktien går att belåna till låg ränta, men den bättre preferensaktien (f.ö. konverteringsbar mot A-aktien) räknas som en sämre säkerhet. Kanske nåt för deras illustre chefsekonom som är ute i pressen varenda dag att fundera på.

  Tror inte jag kan komma på nåt sätt att gå runt det. Det går ju heller inte att veta om ränteskillnaden skulle löna sig att ta, det är för många osäkra faktorer (sannolikhet för utdelning högre än A-aktien, vilken utdelning det i så fall skulle vara, när den kommer och hur många gånger till 2013...). Själv skulle jag bara låna om det uppkom ett fantastiskt läge, typ Swedbank i mars (då jag dessvärre inte lånade pengar), men det gör man ju som man vill.

  SvaraRadera
 6. Hej igen "Anonym 2" ovan.

  Glöm inte att all uppgång i Swedbank från att du bytte är skattefri så det måste dras av från "förlusten" jämfört med om du hade haft kvar dem. Jag gjorde liknande kapitalvinster när jag flyttade till kapitalförsäkring 2007 men det har lönat sig enormt ändå.

  SvaraRadera