onsdag 2 december 2009

Diamyds förhandlingar

'
Diamyds VD Elisabeth Lindners uppenbarligen olyckliga kommentar vid presentationen förra veckan rättades av henne idag på uppmaning av OMX.

OMX uppmaning kom förstås för att aktien hade rusat rejält utan att något egentligen hade offentliggjorts. I uttalandet skriver hon att förhandlingarna är "i ett långt framskridet skede", men att detta inte garanterar någonting.

Det är synd för de lättledda att marknaden är så extremt volatil att såpass svävande uttalanden kan leda till sådana överreaktioner och marknaden uppenbarligen prisar in att någonting som inte har hänt skulle ha hänt.

Samma sak fast åt andra hållet hände för tre år sen när apoteket hade misslyckats med att hålla isär proverna i en av studierna och aktien tokdök på beskedet, trots att detta inte på något sätt påverkade huruvida vaccinet var verkningsfullt eller inte. I och för sig gjorde detta att jag kunde gå in i aktien på 70 kr så jag klagar inte, men galet är det som vanligt.

Om man ska tänka ett steg längre, vilket ju är skillnaden mellan dem som tjänar mer på aktier än index och massan, så är egentligen inte avtalet så väldigt viktigt just nu. Visst skulle det höja värdet på företaget om ett avtal skulle vara oväntat generöst för Diamyd och marknaden äntligen fick en uppfattning om vad vaccinet kommer att vara värt, men det som avgör Diamyds framtid är och förblir om man kan ta vaccinet till marknaden.

Om man har en såpass bra produkt så är det självklart att man kommer att ha lätt att sluta avtal med läkemedelsbolag så denna möjlighet är egentligen en icke-nyhet.

Vad avtalet sedan innehåller är en annan femma. Skulle det t.ex. innebära en garanterad intäkt på en miljard per år så betyder det ju intäkter före skatt på 70 kr per aktie. Skulle det inte innebära några garantier utan vara en summa per såld enhet så skulle marknaden med rätta prissätta det mycket lägre.

Jag har som jag har skrivit tidigare mycket svårt att se att det för Diamyds del skulle vara någon brådska med att sluta avtal. Man har ju skrivit t.ex. i senaste årsredovisningen att man gjorde nyemissionen både för att få arbetsro tills man har fas 3-resultaten i slutet av 2011 och för att kunna förhandla "ur en styrkesposition" och att "i takt med att det går att ställa allt säkrare prognoser" för vaccinets effektivitet kan man sluta avtal som återspeglar den "fulla potentialen" i vaccinet.

Ännu tydligare är detta när VD skriver att Diamyd nu har "finansiell stabilitet som innebär att vi själva kan besluta om den för aktieägarna, och för Diamyd, bästa tidpunkten och strukturen för ett partnerskapsavtal".Om man skulle spekulera så kunde ju i och för sig något bolag för att hinna före de andra intressenterna redan nu erbjuda mycket fördelaktiga villkor för att få ett avtal, men jag tror alltså absolut inte att Diamyd idag försöker få ett snabbt avslut om det inte är mycket fördelaktigt. Allt eller inget om det blir ett avtal den närmaste tiden m.a.o.
Som alltid gäller här den gamla sanningen på marknaden att ingenting är säkert förrän det verkligen har hänt!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar