tisdag 29 december 2009

Inför 2010


Jag är allergisk mot när man siar om börsutvecklingen på vissa tidsperioder, framförallt om de är korta. Den alltid lika intetsägande Dagens Industri brukar som bekant fylla ut spalterna med en massa trams som "Så tror proffsen att börsåret 2010 kommer att bli" o.s.v. (De kan dock vara kul att läsa med facit i hand, tips: kolla hur många "proffs" som rekommenderat Ericsson de senaste två åren, men det är ju som man säger i USA: "No fund manager ever got fired for buying General Motors", dvs inte för att det är en bra placering, utan för att det är ett så etablerat företag.)

På kort sikt är det i princip omöjligt att förutsäga börsen eller en enstaka aktie. Det är jobbigt att ta till sig, men så är det. Försök själv att förutsäga hur börsen kommer att gå i morgon, eller varför inte i morgon eller de kommande 15 minuterna. Lycka till!

Vad som däremot är möjligt är att utifrån situationen idag bedöma vad som är den sannolika utvecklingen på sikt, ibland på en så kort period som ett år. Det är ju också, om än på längre sikt än ett år, vad man måste göra för att kunna tjäna pengar på fundamentalanalys.

Jag tar risken att få helt fel, men här kommer åtta saker som jag TROR på inför nästa år, om ett år vet vi svaren:

 • Index kommer att vara både på plus och minus men sluta på plus för året.
 • Minst 95 % av alla aktier på Stockholmsbörsen kommer någon gång att handlas under slutkursen den 2 januari.
 • Swedbank och Boliden kommer båda att noteras minst 20 % lägre och 20 % högre än idag.
 • Diamyd kommer att kunna köpas minst 40 % billigare än 195 kr.
 • Ericsson, PA Resources och SAS kommer att fortsätta vara en dålig placering.
 • Countermine kommer att gå i konkurs.
 • Kina kommer att fortsätta sina framgångar och bli allt mer självsäkra under året.
 • USA kommer att fortsätta harva.
Intressant statistik jag läste häromdagen apropå min sista punkt: idag är var sjätte amerikan utan arbete, var sjunde har ett hus-/lägenhetslån som ligger i något stadium av indrivning och var åttonde amerikansk familj försörjs med "food stamps".


6 kommentarer:

 1. Om du nu är så negativ till PAR,varför finns den kvar i Sverigeportföljen?

  Mvh.Hasse

  SvaraRadera
 2. Bra iakttagelse, den ska bort därifrån såsmåningom, men det är en rätt liten post och f.n. finns det rätt mycket likvida medel som det är.

  SvaraRadera
 3. Varför kommmer PA recours vara en dålig placering?

  SvaraRadera
 4. Tänker du kommentera?

  SvaraRadera
 5. Hej.

  Ledsen att jag inte har sett ditt inlägg. Jag skrev så här i december, det förklarar nog det mesta: http://fundamentalanalys.blogspot.com/2009/12/pa-resources-snart-klar-for-blankning.html

  SvaraRadera
 6. olja är på nedgång helt klart - ligg likvid en tid till vändningen kommer i vår!

  SvaraRadera