måndag 21 december 2009

Swedbank inför 2010


Swedbank är enligt DI nu "Bästa substansaktie" (och "Bästa återhämtningsaktie"), ibland ska även en blind höna hitta sig ett korn.

Allvarligt talat finns det mycket som går Swedbanks väg just nu och i alla fall jag hittar ingenting av vikt som har tillkommit de senaste månaderna som är negativt, i alla fall om man bara tar hänsyn till fundamentala faktorer och inte mindre och övergående händelser.

En viktig indikator för hur kreditsituationen på en marknad utvecklar sig är förstås ökningen alternativt minskningen av de nya problemlånen, framförallt de första stadierna i problemen. Dessa kan man få reda på genom att titta på hur många lån det för tillfället finns som är mer än X dagar sena med sina betalningar. Detta var den varningsklocka som nästan hela marknaden missade när en flod av amerikanska bolånetagare plötsligt började dra på betalningen.

I Finansinspektionens riskrapport för fjärde kvartalet noterar man följande ang. Baltikums kreditsituation:

Antalet lån som är mellan 31–60 dagar sena har börjat minska och ökningstakten har avtagit för antalet lån som är mer än 60 dagar sena.

Det är förstås omöjligt att förutse vad detta kommer att inneböra i siffror men jag skulle tro att det i alla fall signalerar att det har vänt. Det är därför troligt att vi inom några månader kommer att få se ytterligare minkningar i reservationerna i Swedbanks rapporter och vi kommer utan tvekan också att få skymta återföringarna.

Hur stora återföringarna, dvs den del av tidigare reservationer som inte blev förluster, kommer att bli kommer att få stor betydelse för Swedbank, liksom för övriga banker. Det är lite av gratis pengar över detta eftersom man tidigare i princip har räknat dessa pengar som borta för alltid. Med lite tur kan det bli rätt mycket pengar här eftersom reservationerna är så väldigt stora. Som jag har skrivit tidigare är det min bestämda uppfattning att marknaden inte räknat med att det ska bli några pengar här.

Jag tror att 2010 kommer att bli ett bra år för Swedbank!
  

7 kommentarer:

 1. Har också satsat på Swedbank och tror det kan gå bra framöver.Ang.ditt tips om byte till pref.aktien.Skall pref.aktien övergå till vanliga aktier i framtiden och i så fall även kanske innebära en rabatt på ca 50 öre styck om man väljer köpa den? (Sista tiden har det alltid diffat ca 50 öre mellan dem.)
  Du skriver bra och intressanta inlägg,fortsätt så!

  SvaraRadera
 2. Hej,

  jag väntar också med intresse på nya inlägg varje dag! Mycket bra blogg!

  Undrar om du kan skriva något om vad du tror om BRIC-länderna. Du har ju liksom jag dem i PPM. Jag har dessutom 100% Indien i min IPS Placera.nu varnar igår för kursnedgång i Asien och tidigare varnade de för Brasilien.

  God Jul
  önskar
  Herta

  SvaraRadera
 3. Hej Hasse.

  Ja, det stämmer, allt talar för preferensaktien, dessutom får man ju växla in den mot a-aktier vid två tillfällen per år. du kan göra en sökning i vänstermarginalens sökfält på "pref" så får du upp mina tidigare inlägg i frågan.

  /LM

  SvaraRadera
 4. Hej Herta.

  Tack för dina många kommentarer, jag har lite paus just nu för julfirande men återkommer på annandagen, bl. a. BRIC kommer jag att skriva mycket mer om.

  God Jul!

  SvaraRadera
 5. Jag har nyss startat ett konto med kapitalförsäkring och kommer att sälja av mina innehav och köpa igen dem(swedbank, investor, betsson och avanza). Innebär det att jag inte får utdelning det kommande året? Vore synd, men får bli så. bra blog, god jul.

  SvaraRadera
 6. Hej.

  Nej, det är samma regler som för alla aktier- du måste äga dem när börsen stänger en viss dag, inte under hela året. Denna dag finns angiven i aktiedatan för respektiva aktie. Nästan alltid på våren och några veckor före utdelningen.

  SvaraRadera
 7. Hej Istället för Swe aktier har jag köpt warranter, SWE1E 33SWEX, är det i ditt tycke för riskfyllt ?

  SvaraRadera