fredag 18 december 2009

Saab läggs ned


För några minuter sedan kom beskedet att Saab läggs ned av GM sedan man inte kunnat hitta någon köpare.

Dock lyckades man som bekant sälja en hel del teknik tillhörande 9-3 och 9-5 modellerna till kinesiska BAIC häromdagen, vilket väl också är ganksa naturligt eftersom vad som är gammal teknik här ofta är hi-tech i Kina och andra utvecklingsländer.

Det är bara att gratulera BAIC. De gör vad som kineserna, liksom japanerna på 80-talet, har blivit mycket bra på, nämligen att ta vara på den teknik som vi i väst har utvecklat. Det är förstås mycket trevligare när detta sker genom ärliga affärer som här mot när kinesiska företag helt sonika stjäl, precis som japanska bilindustrin gjorde så skamlöst en gång i tiden.

Här har vi ytterligare ett skäl som talar för Kina och BRIC-länderna överhuvudtaget: det står ett enormt smörgåsbord uppdukat med standarder och tekniker från Väst som är redo att använda. Om inte gratis så i alla fall mycket billigare och snabbare än om man måst utveckla det själv.

Vi ska nog inte klaga på detta. Sverige hade liknande fördelar när vi hakade på industrialiseringen för drygt hundra år sedan. Det var ju inte här som ångmaskinen m.m. uppfanns. Skillnaden är hursomhelst mycket större nu eftersom det helt enkelt är så oerhört mycket mer teknik som de kan ta del av från "oss" än vad som var fallet då.

Vad blir resultatet av ekvationen

Enorm, mycket arbetsvillig befolkning + billig/gratis tekniköverföring + en värld som efterfrågar billiga produkter  + statliga subventioner + statliga infrastrukturprojekt för att modernisera landet rekordsnabbt.

Jo, med all sannolikhet en vacker dag världens största ekonomi, kanske snabbare än någon av oss kunde ana.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar