tisdag 8 december 2009

Riskkapitalet är tillbaka på börsen


Ingenting är så meningslöst och potentiellt dyrt som att sitta och stirra på en graf och tro att man kan förutsäga vilken riktning den kommer att ta i den omedelbara framtiden. Men det finns, i min erfarenhet saker som man kan lära sig av grafen eller snarare många olika aktiers reaktioner studerade simultant. Nej, det har ingenting med teknisk "analys" att göra!

När det t.ex. är stor oro på marknaden, kan man se att helt olika företag i skilda branscher ritar nästan identiska grafer. Det säger förstås ingenting men inte redan vet (oro märks förstås i nyhetsflödet i första hand) men är ytterligare ett exempel på felprissättning på marknaden. Detta var mycket tydligt under kreditkrisen och månaderna efteråt tills situationen hade stabiliserat sig en aning och marknadens aktörer återigen lyckas se skillnad på företag och företag.

En annan för alla placerare mycket intressant iaktagelse kan börja göras nu och kommer sig av att oron efter stor uppgångar äntligen (nästan) har lagt sig. Det är att marknaden återigen börjar reagera mycket snabbt och ofta överilat på goda nyheter eller rekommendationer. Igår kom Börsveckans "Måndagstips"  där man framförallt haussar Lagercrantz och Dagens Industri  skrev en köprekommendation samma dag på Biolin. Båda aktierna tokrusade långt över 10 % på några timmar enbart på rekommendationen, utan att någon ny information eller vinkling hade presenterats i analysen och rekommendationerna var dessutom ganska "ljumma" (idag sjunker båda). Hur långt är vi inte då ifrån i höstas/vintras/våras när nästan inga rekommendationer eller positiva nyheter gjorde att det uppstod något köptryck.

När marknaden börjar reagera på detta sätt är det lätt att förstås att en hel del riskvilligt kapital har hittat tillbaka till aktiemarknaden från att ha varit undanstoppat i obligationer och liknande. Det bådar alltså gott för framtiden på börsen. Kom bara ihåg att man framförallt ska köpa när ingen människa pratar om aktier och att det är hög tid att sälja den dag då även killen bakom disken på den lokala pizzerian börjar komma med köpråd!


7 kommentarer:

 1. Hej, tänkte bara fråga. Vet du någon websida där man kan screena börsbolag efter olika fundamentala kriterium, tex kassa/börsvärde?

  SvaraRadera
 2. Hej! Tack för en jätte bra blogg och härlig och matnyttig information. Jag har bara följt dej i ett par veckor men tycker det är väldigt roligt att läsa dina texter.
  Jag håller precis på att lära mig om fundamental analys och försäker komma åt mycket information om detta från många ställen. Det jag funderar lite på har med "Börsveckan" eller olika portföljer som finns där ute att köpa och få köp tips hos.

  Ändras inte kurserna mycket när en sådan tidning ges ut? Alltså så att man inte hänger med på att köpa till en bra kurs?

  Hänger du med på vad jag menar?

  /Stefan

  SvaraRadera
 3. Jag har min egen varningsflagg. Aftonbladet och expressen. Börjar dessa tidningarna skriva "köp" ska man slänga sig på säljknappen. Senast förra veckan: De sa; Köp guld!
  Vad har hänt? Guldet har börjat gå ner.

  SvaraRadera
 4. Hej Thomas.

  Nej, jag känner inte till någon sån sida. Det är bra med tips om företag med låga p/e och liknande tycker jag, men det behövs mycket mer arbete med att gå igenom vad de sysslar med och bedöma deras potential. Dåliga företag har ju också låga p/e, låg värdering i förhållande till EK o.s.v. som bekant.

  SvaraRadera
 5. Hej Anonym.

  Jo, när något blir allmänt känt är det ju nästan alltid för sent att agera, eller i alla fall för sent för att tjäna de stora pengarna. Hinner man istället före de andra så kan man tjäna nästan hur mycket som helst på en aktie. Det är bara att leta och leta och sen undersöka och förkasta allt som inte håller måttet.

  SvaraRadera
 6. Hej Ringis.

  Expressen ja... Läs gärna vad jag skrev om Expressens "aktieexpert" i min berättelse om hur jag hittade Swedbank. (Se etiketten "Berättelser" i vänstermarginalen).

  SvaraRadera
 7. Tack för mycket bra svar!

  Mycket intressant läsning om Swedbankaktien också =))

  /Stefan

  SvaraRadera