fredag 4 december 2009

Vad styr börsen just nu?


Tillhör du dem som tror att den svenska börsen på kort sikt, t.ex. idag, styrs av hur de svenska börsföretagens och därmed de underliggande aktiernas bedömda framtid?

Du har tänkt rätt men det är dessvärre helt fel.

Trots att den geopolitiska tyngdpunkten sakta (inte så sakta alls har dock det visat sig på senare tid) men säkert håller på att styras över från USA mot Kina så är det fortfarande USA som är störst och i fokus för världeskonomin och därmed världens börser. Nyheter från USA och New York-börsen i sig styr den svenska börsen från kl. 15:30.

Före kl. 15:30 (eller egentligen tidigare eftersom futuresmarknaden har sina indikationer om hur NY ska öppna redan efter lunch svensk tid) är det först hur Asien har gått under morgonen och sedan hur "de ledande europabörserna" som styr Stockholm under förutsättning att det inte kommer nån väldigt stor svensk nyhet.

New York-börsen styrs i sin tur på kort sikt, dvs under en handelssession framförallt av två saker, båda tämligen oviktiga för den svenska börsen;

1) handeln med "futures" (terminer), t.e.x. index futures i Chicago
2) all den statistik som kommer från framförallt den amerikanska staten varje vardag i månaden.

Handeln med olika typer av "aktiekorgar" och liknande för senare "leverans" i Chicago är mycket stor och omsätter därför enorma summor. Ett intressant exempel på hur stor påverkan denna har på den samtidiga handeln med de underliggande aktierna kom för några år sedan då en rörledning sprang läck i Chicago och tvingade futures-marknaden att stänga för dagen. Jag har inte grafen digitalt men från att NY-börsen under några timmar lydigt följt Chicago-handeln upp och ned i nästan identiskt mönster planade NY ut och låg helt jämn utan upp- eller nedgångar resten av dagen.

I USA älskar man att ge ut statistik, det är inköpschefsindex, jobbsiffror, inflationssiffror, nyanmälda arbetssökande o.s.v. varenda börsdag. Runt 30 mer påstått "betydelsefulla" statistikuppgifter kommer under månadens vardagar, varje månad! I Dagens Industri står det som bekant dag efter dag att börsen "håller andan inför" vad det nu är för statistik som ska levereras innan börsen öppnar i New York.

Sammanfattat blir det alltså:

Inför öppning kl. 09:00 - Asiatiska börsers utveckling och terminer för de stora europeiska börserna

09:00 till tidig eftermiddag - De ledande europeiska börserna

Tidig eftermiddag - De amerikanska terminernas riktning (upp/ned/oför.)

Tiden före öppningen i N.Y. (15:30) - Fortfarande de amerikanska terminerna, nu oftast i sin tur påverkade av någon "viktig" statistik

Innan stängning (17:30) - stark påverkan av New York-börsens riktning för tillfället (dvs går den för tillfället upp måttligt rusar Stockholm och tvärtom).

Observera att detta alltså bara handlar om kursrörelser på mycket kort sikt, på lång sikt är det företagens framtida intjäningsförmåga som avgör, nu och så länge aktier kommer att handlas.

Inte konstigt att det finns ett mycket gammalt uttryck ang. stockholmsbörsen "När New York nyser får Stockholm influensan".

-------------------------
UPPDATERAD: Dagens jobbsiffror från USA kom nyss och genast hoppade stockholmsbörsen upp 1,5 %.

Så här stor påverkan tycker marknaden tydligen att detta bör ha på SSAB:I rest my case!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar