torsdag 25 augusti 2011

Steve Jobs avgår

Nyheten att Steve Jobs av hälsoskäl slutar på egen begäran som VD för Apple och ersätts av tillförordnade VD:n Tim Cook samtidigt som Jobs blir styrelseordförande borde inte vara något annat än goda nyheter för företaget, vilket också i princip alla amerkanska analytiker som följer Apple också har noterat i sina kommentarer.

Tim Cook har lång erfarenhet från IBM och Compaq, men framförallt är han en själsfrände till Jobs som i tretton år har arbetat i ledande ställning i bolaget och under två perioder som tillförordnad VD med lysande resultat. Mest betydelsefullt är förmodligen att han rapporterats vara ett operationellt geni som byggt upp den otroliga leveranskedja som Apple har idag som gör att man kan tillverka och sälja premiumprodukter till priser som konkurrenterna inte rår på. Den som betvivlar detta med argumentet att MacBook Air minsann med sina 8-9 000 kr för minsta modellen är dyrare än konkurrerande produkter borde lära sig att jämföra äpplen och äpplen. Dessutom saknar han också på både gott och ont den vilja till manisk detaljstyrning som Jobs har haft.

Vissa brukar säga att senast Steve Jobs slutade, efter att han tvingades bort i en maktstrid 1985, gick det inte så bra för företaget då man höll på att gå i konkurs. Detta är galen historieskrivning. Trots att han tvingades bort, startade en konkurrerande verksamhet och trots att Apples ledning efter 1985 inte alls var lika kompetent gick företaget oerhört bra och hade sin första guldålder 89-91 och först en bit in på 90-talet när Jobs hade varit borta nästan ett decennium började det gå illa. Detta brukar tillskrivas att Jobs, precis som nu, länge hade anställt personer i ledande ställning som tyckte och tänkte precis som han. Dessa personer kunde trots det ovanstående prestera mycket väl utan sin gamla ledare.

Nu är alla tvivel borta om att Tim Cook blir ny VD och eftersom Jobs enligt uppgift har jobbat målmedvetet i många år med att lägga fast kulturen i Apple så att den skulle överleva honom samt han och övriga ledningen har överenskommit om en plan för företaget och dess produkter som sträcker sig många år in i framtiden finns det inga som helst skäl att tro detta inte stärker företaget på sikt eftersom ett beroende, om än inbillat, av en enskild person aldrig är bra. Om aktien mot förmodan skulle falla mycket kommer jag att öka något.

En annan sida av det hela är förstås att det på det personliga planet är fruktansvärt tragiskt om Jobs vid sin ålder är döende, vilket väl är den slutsats man också måste dra.

8 kommentarer:

 1. Hur ser du på den här artikeln angående ditt tunga innehav i swedbank?

  http://www.va.se/nyheter/analyser/2011/08/25/salj-medan-det-gar/

  Mvh

  Hue

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 3. En stor förlust enligt mig, men Tim Cook kan säkert prestera han också. Så det ska bli intressant och se vart det bär av. Om man kommer kunna se avvikelser från tidigare utveckling i både produkt och marknadsandelar

  SvaraRadera
 4. "borde inte vara något annat än goda nyheter för företaget"

  Oavsett om man tror att Apple fortsatt kommer gå väldigt bra eller om man har andra åsikter kan jag inte se hur det är en god nyhet att Jobs slutar för gott. Sorry, men det är inte bra och knappast någon god nyhet.

  SvaraRadera
 5. Hur: analysen byggs på alldeles för få parametrar, Swedbank är väldigt nedpressat idag och deras finansiering är billig. De nya reglerna påverkan inte mycket för en av Europas mest välkapitaliserade banker.

  SvaraRadera
 6. Kalle: vad jag menar är att osäkerheten har varit ett större problem, dessutom är han ju kvar som styrelseordförande. Det har funnits återkommande spekulationer om att Apple inte har någon plan ang. efterträdare och annat trams och det har hållit tillbaka kursen. Se idag hur Apple har gått bättre än index.

  SvaraRadera
 7. Jag köpte Apple våren 2003 för 6 dollar, funderat länge på när jag skulle "hopppa av" så att säga.

  Jag sålde hela mitt innehav på 402,30 dollar.


  1,2 miljoner blev 80 miljoner på 8 år :)


  Byter nog till H&M på 194.

  SvaraRadera
 8. Olof: bara att gratulera, önskar att jag hade haft koll på Apple då och vågat satsa.

  SvaraRadera