tisdag 23 augusti 2011

iPhone

Sommaren 2007 introducerade Apple iPhone i USA följt av några andra länder. Telefonen var ljusår före alla konkurrenter, vilket man inser om man tänker på vilken telefon man själv hade för fyra år sedan och ser videon från presentationen (inte minst om man lyssnar på publikens reaktioner). Idag försöker alla göra iPhones, men ingen lyckas tillnärmelsevis lika bra.


iPhones försäljning gick dock lite sisådär det första året, framförallt eftersom den såldes genom väldigt få mobilnätleverantörer, men även eftersom den första modellen endas var 2G och såldes bara i några stora marknader, medan konkurrensen hade 3G-modeller och alla stora nätleverantörers som återförsäljare. Dock gick man från ingenting till att vara en av spelarna. När iPhone 3G introducerades 2008 vände utvecklingen och Apples marknadsandel har sedan vuxit stadigt på en kraftigt växande marknad till att nu vara den största smartphonetillverkaren i världen.

Bara den inbitne Apple-hataren kan förneka att iPhone för sig i ett eget universum- hela världen surrar inte bara dagligen, utan timme för timme om hur den nya modellen kommer att se ut in i minsta detalj, huruvida man kommer att introducera en lågprismodell, vilka nya "carriers" som kommer att sälja den o.s.v. o.s.v.

Här följer de fem viktigaste skälen till att iPhone kommer att flerdubbla sin försäljning, de flesta har att göra med de svarta fläckar som ännu finns på iPhones världskarta:1. Kina. Landet har uppemot oerhörda 900 miljoner i någon form av abonnemang, de flesta prepaid. Trots att iPhone endast går i 2G pga den avvikande nätstandarden och endast finns hos en liten nätleverantör har nu ung. 10 miljoner iPhones kopplats upp i Kina. De två jättebolagen är av allt att döma på väg att sluta avtal med Apple för att introducera en specialanpassad iPhone. Eftersom antalet använare är ofattbart stort och allt Apple tillverkar är hysteriskt populärt i Kina kommer iPhone att explodera det närmaste året, eller som Tim Cook (tillf. VD) sade "Vi har ännu bara skrapat på ytan i Kina".


2. Total täckning bland världens carriers. Efter att i flera stora länder inte har erbjudits av de största nätbolagen har Apple det senaste året har slutit avtal med i princip alla och snart kommer man att täcka in hela världen. Eftersom de flesta abonnenter sitter fast i tvååriga avtal är detta en långsam explosion, men den accelererar och effekten kommer att bli enorm de närmaste två åren.


3. Lågpris-iPhone. Det kommer med all sannolikhet snart en lågprismodell, troligast när den nya modellen introduceras. Detta kommer att öppna upp en jättemarknad man knappt har nosat på hittills. Utanför "Väst" är det väldigt vanligt med prepaid och när man kommer att kunna köpa lågprismodellen i affärer, flygplatser, kiosker o.s.v. för kanske 2000 kr istället för 6-7000 för premiummodellen är det lätt att inse potentialen i alla folkrika länder där mobiltelefonin regerar. Tim Cook sade också nyligen att iPhone inte bara ska vara för de rika.


4. Säljarens marknad. Apple har hittills liksom alla andra mobiltillverkare fått anpassa sig till de stora drakarna, dvs nätägarna för att kunna sälja i volym. No more! Inte ens AT&T får längre ha ensamrätt, Apple tecknar som sagt med alla nu och säljer dessutom själva via Apple Store. Leverantörerna får finna sig i Apples villkor för att få föra iPhone. Apple inför iMessage ioch med iOS 5 som gör att alla iOS-enheter kan sms:a gratis med varandra. Detta kommer att bli alltmer betydelsefullt, inte minst när Apple gör verklighet av sina pausade planer att erbjuda en simkortslös iPhone där man kan köpa nätåtkomst via App Store till lägsta erbjudna pris. Ingen annan telefontillverkare är nära detta. Med allt större popularitet har man förstås också enorm makt över försäljningspriset.


5. Fortsatt utveckling. Med otroliga vinster på sin iPhone-försäljning (till skillnad från de flesta andra mobiltillverkarna) kan Apple lägga hur mycket som helst på teknik- och designutveckling och gör det också. Detta säkerställer iPhones prestige och är också grunden till dess ökande popularitet. Det är svårt att ens föreställa sig vilken teknik iPhone kommer att innehålla bara inom ett år eller två (augmented reality, projektor, solcellsdrift bara för att nämna ett par saker det går rykten om).


Den som undrar varför jag gång på gång lyfter fram iPhone och iPad när jag skriver om Apple ska tänka på produkternas lönsamhet. iPhone genererar idag ung. hälften av Apples vinst, dvs nu 15 miljarder dollar rullande 12 månader. Fortätter den att växa som idag i några år till, och inget tyder idag på något annat, så blir resultatet ofattbara kassaflöden rakt in i världens redan rikaste företag.

8 kommentarer:

 1. Jag har med nöje följt din blogg mer eller mindre regelbundet i två års men den senaste tiden börjar det alltmer kännas som att din stora uppgift här i livet är att göra reklam för Apple.

  Bloggen ska handla om ekonomi och aktier och jag är liksom du övertygad om att Apple är en hyggligt bra investering i nuläget, åtminstone kortsiktigt, men snälla, sluta upp med säljsnacket. Deras produkter är inte per automatik bättre eller coolare än konkurrenternas. Jag är själv aktieägare i Apple men tycker inte att deras produkter är gudagåvor. Så länge majoriten går på hypen tänker jag behålla aktierna men jag har i bakhuvudet att historien kan och brukar upprepa sig, säljknappen är inte långt borta.

  "Det är svårt att ens föreställa sig vilken teknik iPhone kommer att innehålla bara inom ett år eller två" - Det här är ju bara trams, ge objektiva bedömningar om aktiers potential inte subjektiva gissningar om framtida produkters potentiella förträfflighet.

  Det är fullt möjligt att särskilja ett objektivt omdöme om ett företag gentemot ett subjektivt omdöme om dess produkter. Jag har t.ex. förutom Apple relativt nyligen investerat i MTG trots att de i mitt tycke erbjuder skräpprodukter som jag aldrig personligen skulle betala pengar för. Rätt övertygad om att aktien kommer ge bra avkastning till nuvarande pris dock. Det finns också produkter jag verkligen älskar men där jag inser att företaget bakom med stor sannolikhet inte kommer lyckas.

  Jag antar att vad jag vill säga är mer objektivitet tack, framförallt vad beträffar Apple.

  /Marcus

  SvaraRadera
 2. Tjena Lou, kul att se att du håller ångan uppe och skriver så mycket. Jag har också fått lite mer motivation till att skriva nu när allt inte bar tuffar på som vanligt.

  Nu till min kommentar. Har du laddat ner OSx Lion? Vilket skräp! Det här är min första stora besvikelse på Apple. Jag var, som alltid, helt begeistrad över att få ladda ner det nya OS:et. Till min stora besvikelse har min dator hängt sig fler gånger än någonsin, några av mina appar har helt slutat fungera utan att app-leverantörerna har kunnat uppdatera sina program på över 3v. Scrollfunktionen bytte riktning och en hel del andra funktioner förändrades vilket ställde till det lite ur användarvänlighetssynpunkt. Sen ska vi inte ens tala om hur mycket segare datorn har blivit.

  Gamla apple hade förmodligen inte ens låtit datorer med undermålig prestanda uppdatera till Lion, men nu gjorde de inte det och jag tror att många känner samma frustruation som jag. Åtminstone syns det ganska tydligt om man googla på lite missnöjesfraser över Lion.

  Min poäng är att det här är första gången jag kan dra tydliga paralleller mellan Apple och Windows. Halvfabrikat som släpps för tidigt. Jag hoppas nu att Apple snabbt inser sitt stora misstag och rättar till det med några snabba uppdateringar. Den första uppdateringen till Lion har ju redan släppts...

  Med detta sagt: Jag funderar på att köpa några aktier i Apple trots allt. Nu när så mycket annat ter sig otroligt svagt kan det vara ovärderligt att plocka in lite Apple i portföljen :o)

  Keep up the good work !!

  SvaraRadera
 3. Måste tillägga att jag sitter på en alldeles nyinköpt MacBook Pro, så det är inte så att JAG har en undermålig dator :o)

  SvaraRadera
 4. Ofattbara kassaflöden som rinner rakt ner i bolagets fickor, aktieägarna får inte en cent.

  SvaraRadera
 5. Marcus: Din inställning till investeringar verkar vara att köpa det som den oinformerade massan just nu verkar tycka om och hoppas att aktien stiger innan folk inser att allt bara var hype. Det ligger långt från de långsiktiga investeringar jag gör.

  Om du har läst min blogg så vet du att jag inte ens har en Mac-dator. Mitt inresse för och anledningen till att jag skriver så mycket om Apple idag är helt enkelt att jag tror oerhört mycket på företaget som investeringsobjekt och att deras kurs kommer att stiga i takt med att vinsten fortsätter att öka rejält. Jag har dock egen erfarenhet av hur bra deras produkter är genom mina iPad och iPhone och skulle ALDRIG köpa ett företag vars produkter jag tycket är skräp, om Apple bara var en hype hade den hypen inte hållit i sig de senaste 10 åren! Istället har intresset för företaget bara ökat i takt med att det släppt bättre och bättre produkter som människor verkligen älskar intensivt, vilken konkurrent lyckas med det? Dessutom gång på gång.

  Det är inte konstigare att jag skriver mycket om Apple än att jag har skrivit mycket om H&M, Boliden och Swedbank. Dessutom är Apple det ledande företaget i en teknikrevolution som vi just nu genomgår, bort från mer stationära apparater till fullt fungerande, mycket bra mobila enheter.

  Jag förstår heller inte det du skriver om framtiden som gissningar. Bedömningar rätt eller fel om framtiden är grunden för investeringar och jag tror inte du kan påstå att jag varit fel ute om Apple sedan jag började bevaka företaget.

  SvaraRadera
 6. Hej Nils. Nej, jag har inte någon Mac-dator (ännu) så jag har inte kunnat prova. Konstigt, för jag följer verkligen nästan alla stora Mac-bloggar och jag har inte hört nånting om att Lion varit ett problem överhuvudtaget. Sånt där är ju saker som brukar sprida sig som en löpeld, se bara när Final Cut Pro X släpptes och folk var besvikna på förändringarna. Men eftersom jag inte själv har provat så kan jag förstås inte uttala mig.

  Själv ser jag mycket fram emot iOS 5 pga molntjänsterna mm, de som finns i App Store sedan förra uppdateringen tycker jag är mycket bra men väldigt mycket mer är ju på väg. Folk som provar olika bra molntjänster kommer att ha svårt att leva utan dem sen är min uppfattning, det är underbart att ha automatisk synkronisering på sina olika enheter och liknande tjänster tycker jag.

  SvaraRadera
 7. Anonym (skriv ett namn nästa gång annars tar jag bort kommentaren): Jag tror inte du ser aktier som en del av ett företag. Allt som företaget tjänar kommer till sist aktieägarna till del om inte ledningen slösar bort pengarna och det är inte Apple precis kända för. Bolaget=aktieägarna m.a.o.

  SvaraRadera
 8. Hej Lou,

  Vilken aktie tycker du är mest nedpressad i dagsläget?

  Kommer öka i Swed, Boliden eller Apple.

  Mvh Alex

  SvaraRadera