måndag 1 augusti 2011

Statistik om iPhone


Jag läste lite högintressant statistik framtagen av Piper Jaffay idag. Undersökningen är amerikansk (som vanligt) men borde säga en hel del om i alla fall västerlänningars attityder och preferenser.

94 % av dem som använder iPhone idag tänker köpa en ny iPhone är de byter nästa gång. Av dem som använder en Androidtelefon planerar endast 47 % att köpa en ny Android, oavsett märke, medan inte färre än 42 % planerar att byta till iPhone.

Av alla svarande som inte har en Iphone idag planerar 55 % att köpa en nästa gång. Av samtliga svarande är samma siffra 64 % mot 17 % för Android.

Eftersom man i USA i oerhört stor utsträckning sitter fast i tvåårskontrakt tar det förstås ett tag för detta att förverkligas, men trenden är helt uppenbar. Som jag ser det kan inget annat än ett TOTALT fiasko för nästa modell stoppa iPhones segertåg. Vilken annan slutsats kan man dra när Apple under det senaste kvartalet, i konkurrens med många andra tillverkare som spottade ur sig nya modeller, växte till världens största smartphone-tillverkare med bara två modeller. En som är ett år gammal och en annan som är två år...

15 kommentarer:

 1. Jag tillhör åtminstone de 94% (även om jag förstås numera har en bias). Fick en iphone förra veckan och det är faktiskt min fösta Apple-produkt. Bara efter ett par dagars användning börjar man fråga sig själv hur man klarat sig utan en iphone hela livet, och märker snabbt att man använder sin PC allt mindre för diverse vardagssysslor. Jag misstänker att de flesta blir "hooked" på samma vis. Sedan efter att man börjat handla lite appar och skaffat en padda och har allt på iCloud så är man nog fast "för livet".. Med andra ord måste konkurrenterna komma med något mycket mer än fetare hårdvara och skärmar för att vinna över dagens och framtidens iPhone & iPad-användare.

  Android har ju problemet att det säkerligen finns Android-lurar som i kvalitet och upplevelse motsvarar en iPhone, men de flesta gör det inte, och när man då blir missnöjd byter man inte till en annan Android-lur - man byter till en iPhone och är sedan hooked. Den dynamiken kommer fortsätta just eftersom det finns och kommer fortsätta finnas både bra och dåliga Android-telefoner men bara bra iphones pga Apples "stängda" system.

  SvaraRadera
 2. Jag och min fru skaffade iPhones för en månad sen och nu förstår jag vad det handlar om, beroendet är taget till en ny nivå trots att vi redan hade två iPaddor hemma.. Vem köper egentligen en SE eller Nokia (som jag haft genom jobbet, har fortf en SE där) eller Samsung när man till ung samma månadskostnad får en biljett rakt in i iOS-världen med en halv miljon apparat and counting.

  Skaffa en iPad också för läsning (tidningsprenumerationer till amerikanska priser...) och större grejer är mitt tips.

  SvaraRadera
 3. Jag kan säga att jag tillhör de där 6% som har en iphone idag, men kommer garanterat att byta till ett annat märke och system.

  Med tanke på iphones höga pris så förväntar man sig något som kommer ligga ljusår före konkurrenterna. Istället fick jag något som kan prestandamässigt kan jämföras med en andrioid telefon i medelprisklassen.

  När det gäller apparna så är de kanske många, men bara 0,00001% är värda att ladda ner. De bästa apparna finns ju till android också, så man missar inte mycket om man är android användare.

  Personligen kommer jag inte betala 6000+ tusen kronor för en telefon, när jag kan hitta en liknande produkt för halva priset. Men det är bara min åsikt.

  /Stefan

  SvaraRadera
 4. när iphone kom ut så såg jag att alla köpte den på jobbet.
  På rasterna pratade man inte längre utan spelade spel på var sin iphone. Själv har jag inte skaffat en men jag är nog ovanligt snål. Jobbar på lager så jag tror inte det är en "upper class" grej heller. om alla andra har en iphone så blir vi som barn och skaffar en också.
  intressant statistik, kanske dags för mig att hoppa båten till slut och köpa aktier, hellre än telefonen. :D

  SvaraRadera
 5. Stefan: det är som sagt dinsikt men i investeringar är det massans smak som är de intressanta.

  SvaraRadera
 6. Anonym: come on, be one of us, join the dark side! :-)

  SvaraRadera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 8. Statistik ifrån Sverige kanske också säger en del om hur västvärlden ser på mobiltelefoner? Gå till exempel in på phonehouse sida och sortera mobiler efter popularitet och se att Samsung Galaxy Sii toppar listan som har Iphone4 på tredje plats. Samsungen är ju dessutom dyrare än iphonen vilket gör att man inte kan använda argumentet att folk som har råd väljer iphone.

  SvaraRadera
 9. Statistikern: nej det stämmer inte, läs på bättre.

  SvaraRadera
 10. Anonym: det kommer alltid att finnas återförsäljare där nya modeller vid olika tidpunkt säljer bättre än iPhone. Gå hellre ut på stan och jämför antalet Sii och iPhone 4...

  SvaraRadera
 11. "Gene Munster at Piper Jaffray surveyed 216 mobile phone users in a food court in Minneapolis. iPhone, BlackBerry and Android owners voiced their next phone purchase preference and the winner is the iPhone 5. Not only iPhone owners plan to buy the iPhone 5 but Android and BlackBerry owners too."

  Länk:

  http://www.wirelessandmobilenews.com/2011/08/iphone-5-even-more-popular-than-android-and-blackberry-in-minneapolis.html

  Berätta gärna vad jag missförstod i ovan.

  /Statistikern

  SvaraRadera
 12. Statistikern: Nej, du har citerat rätt, men din källa har fel.

  Dels gjordes intervjuerna under en vecka på ett antal ställen i staden (se AppleInsider, måndag), den du nämner är bara ett av dem, för att få ett vettigt urval, men mycket viktigare är att siffrorna stämmer väl överens med två andra betydligt större undersökningar gjorda av ChangeWay och ComScore (http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2390323,00.asp)

  SvaraRadera
 13. Vad tror du om börsläget just nu??
  sthlm börsen ca 16% ner från årsskiftet.
  Läste en artikel där de hävdar att om det går -20%
  så brukar det efterföljas med -40%

  SvaraRadera
 14. Enda anledningen Apple gått om Nokia i smartphonesegmentet är för att Nokia befinner sig i dagsläget i en övergångsperiod medan apple har sin bästa modell ute. Vi får se hur många som har apple när nokia kommer ut med sina nya produktlanseringar. du misstar dig väldit mycket genom att insnöa dig i apple och dess iphone, ovetandes om att telekom förändras snabbt, kunderna stannar inte till o köper iphone om dess produkter är undermåliga konkurrentens utan de byter mobil, och det kommer flket snart göra.

  SvaraRadera
 15. Jag är inte ovetande om telekom! Nej du har fel, Apple regerar trots art deras senaste modell är mer än 14 mån gammal, snart kommer Femman och sopar banan med konkurrensen. Nokia är på väg att gå i konkurs.

  SvaraRadera