måndag 22 augusti 2011

Fokusering

Det snabba börsfallet har givit mig oväntad möjlighet till lite omfokusering av portföljen. Det främsta skälet till detta är att det blev så otroligt billigt att öka i Swedbank och Boliden. Eftersom jag inte vill öka belåningen mer än vad som naturligtvis blir fallet när kurserna sjunker så kraftigt har jag minskat lite i H&M.

Sammanfattningen ser ut så här:

Ökning med ~8 % i Swedbank
Ökning med 10 % i Boliden
Inköp av två mindre warrantposter med Swedbank som underliggande
Minskning med 20 % i H&M

Jag har ju också tidigare ökat belåningen genom mina stora köp i Apple som till ung tre fjärdedelar gjordes med lånade pengar. Av detta skäl och eftersom MSAB inte alls har samma potential som Apple idag tänker jag minska mitt innehav med tre femtedelar och ge det kvarvarande innehavet ung. ett år till. Om inte ledningen lyckats att tjäna pengar på sina stora investeringar då så kommer de kanske aldrig att lyckas. Målet med verksamheten är som bekant att tjäna pengar, inte att vara störst. Troligen kommer jag också att sälja min lilla post i BP eftersom den är för liten för att det ska löna sig att följa bolaget.

7 kommentarer:

 1. Om du säljer av msab och bp så ligger du sammanlagt i fyra företag. Vad anser du då om företagsrisken?
  Svårt att säga att man är diversifierad med fyra företag av det här slaget? (sen kan man diskutera om det då är nödvändigt, om man har den avsikten eller om det är ett mål)

  SvaraRadera
 2. Hej! Är det inte lite väl dålig handel i swe2f120swe? Eller är det det vanliga? Det händer ju inget när ingen handlar sker trots att aktien går upp (och ned).Mvh Herta

  SvaraRadera
 3. Kalle: man ska inte glömma att diversifieringen är i princip obefintlig om man köper flera företag i samma bransch, medan den är god om ens placeringar ligger i olika branscher.

  Dock är jag ingen stor fan av diversifiering, det är bättre att se till att man köper med god, helst mycket god, säkerhetsmarginal. Då är risken att man ska förlora en större del av ens investering mycket låg, framförallt om man dessutom sprider sina investeringar till flera branscher. Att dill dagens priser köpa mina fyra största innehav, och kanske snart i princip enda innehav, är låg risk.

  SvaraRadera
 4. Herta: warrants har mycket låg omsättning, men market makern ställer ju ut priser så det är inget större problem.

  SvaraRadera
 5. ojoj måste känts tungt att sälja H&M till dagens pris?

  SvaraRadera
 6. Defensiven: inte när jag kunde köpa de ovanstående till de priserna, dessutom har jag ju kvar 80 % av mitt ganska stora innehav.

  SvaraRadera
 7. inget stort fan av diversifiering heller utan mest intresserad av hur du resonerade ur den synvinkeln...

  SvaraRadera