tisdag 9 augusti 2011

Risk


Risk är något man tar om man inte vet vad man gör (Buffett, förstås). Tänk om folk kunde förstå detta enkla samband istället för att likställa risk med (av alla saker) volatilitet i tillgången man köper och komma fram till att man tar MER risk nu när man köper en aktie som har fallit rejält under ett brett börsfall. Lyssna bara på alla dessa ekonomireportrar som nu fyller etern med frågan om man nu vågar äga aktier eller (hemska tanke) köpa fler. Logiskt sett skulle man alltså ta mindre risk om man köper nåt som har stigit rejält på senare tid...

Vet man vad man håller på med har man ingenting att vara rädd för om marknaden råkar ut för en jordbävning. Vet man inte vad man håller på med är man som Bambi ute på isen oavsett hur börsen går.

Apple gick ikväll om Exxon Mobil i marknadsvärde och blev därmed världens högst värderade företag. I morgon kan situationen ha ändrats, men jag tycker ändå att detta är värt att begrunda. Först gick man om alla andra mobiltillverkare och datortillverkare, sen passerade man Microsoft i marknadsvärde för ett och ett halvt år sedan och nu är man på den absoluta toppen och har dessutom en kassa som skulle räcka till att köpa samtliga andra mobiltelefontillverkare (i ett par fall måste man räkna med dotterbolaget som tillverkar telefonerna, som SE). Vissa ser detta som en gräns för deras storlek och nu skulle Apple snart falla tillbaka. Själv tror jag det väldigt amerikanska uttrycket "You've seen nothing yet!" kommer att visa sig mer passande.

2 kommentarer:

  1. Bra sagt, men varför dela med dig av denna insikt som vi delar. Det är endast till vår fördel när vi minskar vårt gav och inväntar vändning i konjukturen.

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera